Un nou web que recull el coneixement popular sobre plantes als Països Catalans

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) estrena el nou portal ‘Etnobotànica dels Països Catalans‘. El nou web, que s’ha obert aquest mes de febrer, té com a objectiu convertir-se als Països Catalans en el portal de referència de l’etnobotànica, la ciència que estudia les relacions entre les societats humanes i el món vegetal i que relaciona el saber popular sobre la biodiversitat amb el benestar humà.

La investigació que ha fet possible la creació del web l’ha duta a terme el grup de recerca en etnobotànica EtnoBioFiC -entitat de la xarxa territorial de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial-, que, des de fa anys, recopila els resultats del seu treball de camp en una base de dades i que, des de fa quatre anys, en prepara la difusió pública. El web que inclou tota aquesta informació s’ha estrenat ara en el marc d’un programa de recerca de la Secretaria Científica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Aquest any s’ha publicat la primera part de les dades, amb informació sobre noms i usos medicinals de plantes i, en els propers dos anys, s’espera poder oferir les dades sobre usos alimentaris i d’altres aplicacions, com l’ornamental, així com sobre els efectes nocius o tòxics del món vegetal.

En el moment d’obrir-se, el web conté gairebé 80.000 entrades amb noms de plantes i 55.000 amb usos medicinals. Aquestes dades provenen de més de 1.300 entrevistes realitzades a quasi 2.000 informants de vora 500 municipis.

El portal serà una bona eina per a conservar i passar a les noves generacions un tresor de natura i cultura, un corpus sòlid de saber tradicional sobre el nostre entorn vegetal permetrà detectar buits en la investigació etnoflorística, dur a terme metanàlisis fins ara molt rarament fetes en etnobotànica i fornir informació a institucions i empreses interessades a desenvolupar productes comercials a base de plantes.

Deixa un comentari