Mostra de la sega i el batre del blat

El Museu de la Mediterrània i l’Associació de Masos de Torroella i l’Estartit porten a terme anualment un treball en xarxa per potenciar la recerca al territori. Són recerques molt vinculades als masos, camps de cultiu i la vida de pagès a l’àrea del Baix Ter.

El 2021, i sota el nom Del blat en fem pa, s’ha centrat la recerca en el cultiu del blat i tot el món que hi ha al seu voltant. L’objectiu és fer recerca sobre com es treballava el blat, els canvis que hi ha hagut al camp al voltant del seu cultiu, la mecanització de processos com la sembra, la sega i el batre, i també la seva posterior manufactura. El projecte és liderat per l’agrònom Joan Serra, científic de l’IRTA – Mas Badia i té la col·laboració del Museu de la Mediterrània.

El projecte més enllà de fer recerca sobre la memòria oral dels pagesos de la plana del Baix Ter intenta salvaguarda la història, vivències i tot aquell patrimoni etnològic vinculat a un temps no molt llunyà i transmetre-ho a la societat a partir d’accions de caire divulgatiu. Per aquest motiu aquest any ha programat una “Mostra de la sega i el batre del blat”. Durant dos dies es realitzaran demostracions de com es treballa antigament al camp. Així el diumenge 20 de juny, a les 11h està previst realitzar una demostració de la sega i el treball amb una lligadora, i el diumenge 11 de juliol, a les 10h es realitzarà una Festa del Batre. Aquest dia hi haurà una explicació de màquines antigues i modernes, una demostració del funcionament d’una màquina de batre antiga i la collita amb una recol·lectora moderna.

Podeu consultar tot el programa aquí

Deixa un comentari