I JORNADA: Els forns d’oli de ginebre de Riba-roja d’Ebre: una indústria de 500 anys amb perspectives de futur

24 DE JULIOL DE 2021 DE 9.00 A 18.30H.

El municipi riberenc de Riba-roja d’Ebre ha conservat el nombre més elevat de forns d’elaboració d’oli de ginebre de tota la península Ibèrica. L’oli de ginebre s’obté de la fusta de troncs i arrels del Juniperus oxycedrus, comunament anomenat càdec i té nombroses propietats antisèptiques, antiinflamatòries, cicatritzants, parasiticides i pesticides.
Aquestes propietats terapèutiques han motivat que l’oli de ginebre s’hagi fet servir històricament com a remei per a diverses malalties humanes i, sobretot, animals.
Aquests forns van fer que Riba-roja d’Ebre esdevingués un important centre de producció, fins al punt de fer de la seva fabricació una potent indústria de l’època preindustrial.
Aquesta jornada té per objectiu donar a conèixer aquest important patrimoni etnogràfic des de perspectives diverses per mostrar al mateix temps la seva riquesa en molts àmbits.

En el marc del Programa Cultura Viva de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial (OPEI). Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya.

Cal inscripció prèvia a secretaria@antropologia.cat
(aforament limitat)

Activitat presencial i en streaming
https://twitter.com/AntropologiaCat
www.twitter.com/livemedia 

#fornsoliginebre #matrixcultura2050

Veure programa: https://www.antropologia.cat/event/i-jornada-els-forns-doli-de-ginebre-de-riba-roja-debre-una-industria-de-500-anys-amb-perspectives-de-futur/

Leave a Reply