Cultura Viva i Tallers i Jornades de Memòria Oral al Museu de la Pauma

Museu de la Pauma

de Mas de Barberans

Clavell, 52

12 d’agost a les 19 hores

13 d’agost a les 18:30 i 19 hores

Entrades esgotades per les restriccions COVID

Josep Juan Segarra, Carles Ibáñez Martí i Josep Jiménez Mur seran els ponents de la taula rodona, coordinada per Bernat Lleixà Bergel,  “Preservar el territori: solucions per al Delta de l’Ebre”, una activitat per a adults, però on els xiquets i xiquetes trobaran també el seu espai amb el contacontes “Un riu de xocolate”, amb la il·lustradora del llibre, Carme Pons. Prèviament s’haurà presentat la recerca de Josep Juan Segarra en el marc del programa Cultura Viva. Després de les afectacions visibles al Delta de l’Ebre derivades dels temporals, durant els últims anys s’ha fet més palesa que mai la situació de vulnerabilitat que pateix la desembocadura del riu Ebre. La preservació del Delta s’ha convertit en un dels assumptes principals en l’agenda pública i han aparegut múltiples iniciatives, propostes i estudis. Un dels més recents, Terra Presa, de Josep Juan Segarra, s’endinsa en la qüestió analitzant el perquè de la regressió del Delta de l’Ebre i les diferents solucions a què es podria arribar.

La taula rodona, en què hi participarà Josep Juan i dos experts més sobre la qüestió, té l’objectiu de divulgar els resultats de la recerca per a totes aquelles persones de les Terres de l’Ebre que hi estiguin interessades, fent un recorregut per les causes, conseqüències i possibles solucions de la situació actual. També es vol apropar i contextualitzar aquest debat que tan sovint es circumscriu al territori del Delta de l’Ebre a persones que viuen a l’interior de les Terres de l’Ebre. https://etnologia.blog.gencat.cat/2021/06/01/cultura-viva-2021/

En l’àmbit del programa Tallers i jornades de memòria oral el Museu de la Pauma, el 13 d’agost, hi ha programades dos sessions de la conferència sobre la banda de música municipal del Mas de Barberans, a càrrec de Juan Daniel Subirats Armengol, president de la Unió Musical, amb la col·laboració de Gerardo Virgos Rovira. Les bandes de música i les seves entitats constitueixen un element vertebrador i de cohesió social, un fenomen organitzat i estructurat. Originàries des del segle XIX, tal com avui dia les coneixem, són representacions identitàries dels seus municipis, tant si es tracta de bandes municipals; com si formen partd’una societat musical. Aquesta informació extreta de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre ens serveix per contextualitzar la nostra banda.

 El president de la Unió Musical, des de fa un temps, treballa en fer una recerca sobre aquesta. Aportarà diferents continguts, fruit de la investigació en diferents suports documentals, i en acabar s’iniciarà un taller per poder recollir més informació. Desitgem que la recerca del president, les fotografies i els vídeos activin la memòria dels presents a l’acte.

Deixa un comentari