
L’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya organitza l’11a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic. En l’edició d’enguany, la temàtica seleccionada és “La mirada de gènere” i és que la història l’expliquen els vencedors, i la societat els homes. Aquestes han estat dues màximes aplicables fins fa ben poc a les ciències socials i a tots els mitjans de comunicació o interpretació. Per sort, però sobretot gràcies a l’esforç de moltes dones implicades, aquest panorama va canviant a poc a poc. També passa al cinema etnogràfic, on cada cop més s’escolten les veus de les dones, els seus testimonis, i on progressivament va guanyant terreny una nova mirada que supera el paradigma patriarcal.
La Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic 2021 vol fer d’aparador d’aquesta mirada de gènere, i per això ha programat quaranta-dues sessions a vint-i-una poblacions d’arreu del territori.
El Museu del Ter coordina la programació a les comarques d’Osona i el Ripollès. La Mostra de Cinema Etnogràfic té una clara voluntat territorial, per això es fa conjuntament amb altres entitats i les sessions es realitzen en diferents localitats d’aquestes comarques. Aquest any es faran 10 sessions en 7 poblacions diferents: Manlleu (3 sessions); Ripoll (2 sessions); Torelló; Folgueroles; Taradell; Vic i Roda de Ter.
Entre aquestes sessions hi ha documentals i filmacions actuals, casos de les sessions celebrades a Ripoll, Folgueroles, Vic i Manlleu, mentre que també hi ha 5 sessions que serviran per visualitzar i incentivar la recuperació d’antigues filmacions amb un clar interès etnogràfic (2 sessions de Manlleu, Torelló, Taradell i Roda de Ter). En conjunt, una iniciativa per donar a conèixer i posar en valor el nostre patrimoni etnogràfic audiovisual.
Per a més informació: www.museudelter.cat – 938515176 – info@museudelter.cat