XI Trobada de Pedra Seca i Arquitectura Tradicional a Móra la Nova

Aquesta XI Trobada ha estat coorganitzada per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) i l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT). S’ha fet del 5 al 7 de novembre de 2021 al Casal Municipal. Paral·lelament, a l’Ateneu Cultural, s’estava fent l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca Catalunya”, una mostra itinerant de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya i de l’APSAT.

Hi ha hagut 125 inscripcions. S’han fet 3 sortides: vàrem visitar un forn d’oli de ginebre a Riba-roja, un aljub de nova construcció a la ruta de la Mina de la Torre de l’Espanyol i, finalment, la visita a la Fundació el Solà i la finca dels Canyerets a la Fatarella.

A la nit del divendres hi va haver una mostra de documentals sobre pedra seca, en el marc de “11a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic 2021”: “Fundació El Solà. Vintè aniversari: 1999-2019” (Fundació El Solà, 2019, 25 min.), “Tipus de construccions en pedra seca” (Institut d’Estudis Penedesencs, 2020, 12 min.), “Construccions de pedra seca: com protegir-les?” (Institut d’Estudis Penedesencs, 2020, 12 min.) i “La pedra seca a l’Anoia” (Institut d’Estudis Penedesencs, 2020, 14 min.).

A la nit del dissabte vàrem poder gaudir d’un concert de música amb Guillem Anguera + TXEK. La peculiaritat d’aquest conjunt tarragoní es que, entre d’altres, toquen amb una txalaparta de pedra. Aquesta ja era la tercera vegada que actuaven en algun esdeveniment de pedra seca. La primera fou a la IV Trobada, a Sitges (2007). La segona a l’Acte d’homenatge a la Pedra Seca (Manresa, 2019).

En aquesta Trobada s’han presentat 2 ponències, 26 comunicacions i s’han fet 2 taules rodones. En la inauguració de la Trobada, que es va fer el dia 5, hi van participar, a més de Martí Rom (president de l’APSAT), Francesc Xavier Moliné (alcalde de Móra la Nova), Gemma Carim (presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre), Neus Sanromà (presidenta del CIS i del Consell Comarcal de la Terra Alta) i Victòria Almuni (directora dels Serveis Territorials de Cultura de les Terres de l’Ebre i vicepresidenta primera de l’IRMU).

Durant el divendres i dissabte es van presentar les ponències i comunicacions del tres àmbits:

Àmbit 1 (Patrimoni: catalogació, paisatge, conservació i llengua). Hi havia 16 comunicacions.

Àmbit 2 (Educació formal i no formal). Es va fer una Taula rodona sobre restauració i aprenentatge amb la participació de Roger Solé(Associació Gremi dels Margers de Catalunya), Francesc Xavier Solé(Amics de l’Arquitectura Popular) i Joan Roura (Grup Barracaire de Castellar del Vallès). Va actuar de moderador en Ferran Bergonyó (Escola Orígens). A continuació, es varen presentar 4 comunicacions.

Àmbit 3 (Arquitectura Tradicional. Bones pràctiques d’intervenció). Es varen presentar 4 comunicacions.

El diumenge al matí, primer, es va fer la cloenda de la Trobada a càrrec d’Esther Bargalló (vicepresidenta de l’APSAT) i M. Carme Jiménez (directora de l’IRMU). A continuació es va presentar l’edició de l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya” que es farà el juny de 2022 a Perpinyà. Aquesta exposició es va inaugurar el novembre del 2019 a Torrebesses (Segrià). Des d’inicis del 2020 hi ha dues còpies itinerants per Catalunya. Aquesta exposició està compromesa fins al juliol del 2023, la qual cosa farà, per ara, que s’haurà exhibit a 40 indrets. 

També es va presentar el llibre de la “X Trobada de pedra seca” celebrat al Pinós (Vinalopó Mitjà, Alacant) l’octubre del  2019, a càrrec de Clara Isabel Pérez (Ajuntament del Pinós).

En paral·lel a la llibreria El Núvol de Móra la Nova es feia una activitat adreçada al públic infantil: la presentació del conte “Xirolet o el beneit” (Ed. Fundació el Solà).

Al Casal Municipal, continuava la jornada amb una taula rodona de margers, amb: Gatano Blanch Gironès (la Fatarella), Albert Gavaldà (Tarragona), Víctor Mata (Begues) i Xavi Laporta (Alt Empordà). Va moderar Roger Solé (Associació Gremi dels Margers de Catalunya).

Finalment, l’Institut Ramon Muntaner va donar el relleu de la Trobada al Centre d’Estudis Cadaquesencs, que la farà a l’octubre de 2023.

L’Institut Ramon Muntaner (IRMU) va lliurar una peça commemorativa al Centre d’Estudis Cadaquesencs, organitzadors de la propera Trobada

Fins ara l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT) ha organitzat Trobades a: Manresa (2002), Torruella de Montgrí (2004), Barcelona (2005), Sitges (2007), Mallorca (2009), Vilafranca del Maestrat (2011), les Preses (2013), Calaceit (2015), Pont de Vilomara / Mura / Talamanca (2017), el Pinós (2019) i aquesta darrera de Móra la Nova. Són ja 11 edicions.

Leave a Reply