Xevi Gaja, col·leccionant Manlleu

L’exposició “Xevi Gaja, col·leccionant Manlleu”, forma part del programa “col·leccionant passions”. Un programa cooperatiu entre diverses antenes de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya per tal d’incentivar el contacte entre el museu i els col·leccionistes i les col·leccions etnològiques d’interès per al territori. El programa habitualment es desenvolupa en dos anys. Un primer any on es fa un inventari de la col·lecció (en aquest cas realitzat l’any 2020), i un segon any que finalitza o es materialitza amb una exposició. El Museu del Ter, coneixedor de la col·lecció d’en Xevi Gaja i com antena del citat Observatori, s’ha incorporat al programa col·leccionant passions i l’exposició “Xevi Gaja, col·leccionant Manlleu”, n’és el resultat.

En Xevi és un col·leccionista apassionat. El fil conductor de la seva col·lecció és la seva ciutat, Manlleu: “tot allò que tingui a veure amb Manlleu m’interessa”. L’afició la porta als gens. El seu tiet, Esteve Gaja (1919-1998), autor de treballs d’història de Manlleu, ja recopilava objectes relacionats amb la història de la ciutat. Cap a la dècada dels vuitanta, va ser el pare d’en Xevi, Manel Gaja Molist (1928-2011) qui va continuar amb la fal·lera, ampliant-la amb l’adquisició d’objectes, fins que en va prendre el relleu en Xevi. 

La col·lecció d’en Xevi és heterogènia i sobretot representativa dels darrers 150 anys d’història de Manlleu. En destaquen fotografies i postals, amb gairebé un miler d’exemplars. També té moltes publicacions, que representen un ventall exhaustiu de la literatura escrita a Manlleu. Els més de tres-cents objectes són variadíssims: sifons, materials publicitaris, matrícules, pins, ampolles, partitures, entrades d’espectacles, factures i un llarg etcètera configuren una rica representació del patrimoni material de Manlleu, del qual aquesta exposició n’és una petita mostra. Per l’exposició hem seleccionat amb en Xevi tretze objectes i documents significatius del conjunt. Aquests ens expliquen històries a partir de les quals us convidem a submergir-vos en el Manlleu col·leccionat per en Xevi Gaja.  

Data: Del 13 de novembre al 12 de desembre de 2021

Lloc: Museu del Ter. Sala d’exposicions temporals. Plaça de les Dones del Ter, 1. 08560 Manlleu

Per a més informació: www.museudelter.cat – 938515176 – info@museudelter.cat

Deixa un comentari