Tot un any de fibres vegetals

Museu de la Pauma

de Mas de Barberans

Clavell, 52

El Centre de Desenvolupament Rural. Museu de la Pauma del Mas de Barberans ja té enllestida la programació per al 2022 i les inscripcions a través de la web estaran obertes a partir del 13 de gener a les 17 hores. Es poden fer les inscripcions a la pàgina web del Museu a la secció d’activitats, a la mateixa secció també es pot consultar la programació. Hi ha una quinzena de cursos i tallers que permetran a les persones participants experimentar d’una manera creativa amb les fibres vegetals. Unes activitats diverses pel que fa als materials i a les tècniques a les quals cal afegir, cada primer i últim divendres de mes, el taller específic de margalló A llatar, impartit per les artesanes del Museu.

Com tots els anys tradició i innovació comparteixen protagonisme i el disseny juga un paper fonamental en aquests cursos i tallers que proposen elaborar objectes cada vegada més utilitaris. Aquest 2022, per exemple, s’ensenyarà a fer una estora de bova  de 70 per 200 centímetres, amb teler de pedres, a càrrec de l’artesà Joan Clop, o una làmpada, a cura de Marta Penina.

Els tallers de Clop i Penina, s’impartiran el mesos de juny i març i prèviament tindrem el d’Aleix Grifoll que ensenyarà a fer una panera celta de vímet, amb una estrella de set puntes. Al juliol, just abans del Fibres Campus, Mònica Guilera, impartirà un taller per elaborar un cove de canya i vímet amb la base de cul de queixal. A l’octubre, Antonio Rodríguez, artesà gadità ensenyarà com fer un gerro de pauma amb la tècnica “pleita de pico”. Al novembre serà el torn de Simone Simons, qui mostrarà com elaborar una bossa d’espart amb teixit obert. I finalment, al desembre com tots els anys hi haurà el taller nadalenc impartit, en aquesta ocasió per Sefa Villalbí, professora de l’Escola d’Art i Disseny d’Amposta.

Menció especial mereixen els cursos del Fibrescampus i dos monogràfics de pauma que impartiran les artesanes d’Artpauma a Setmana Santa i al mes d’agost. El Fibrescampus tindrà lloc de l’1 al 4 d’agost com a prèvia del XIX Racó dels Artesans. Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals que se celebrarà el cap de setmana 6 i 7 d’agost. Enguany hi haurà la presència de dos artesans gallecs: Enrique Taboas que proposa elaborar amb làmines de castanyer una cistella de recollir marisc i Rubén Berto, que en el seu cas ensenyarà com crear una petita cistella amb fulles de panolla de panís i amb una tècnica d’entortolligament i enroscat que fa que siguin les pròpies fulles les que basteixen la peça.

Els altres dos cursos del Fibrescampus els impartiran l’artesà italià Andrea Magnolini, que mostrarà com crear un cistell Crino o Gheiba. Per teixir-lo s’empra una tècnica ancestral de fer gàbies. I l’artista anglès establert a Catalunya Tim Johnson, que proposa elaborar una cistella d’esquers de pescador, similar a la que va descobrir  a la zona de Caithness, Escòcia, que està realitzada amb tècniques similars a la francesesa Bouyricou – Perigord i l’espanyola Cofin.

D’altra banda, als dos monogràfics de pauma que es faran per Setmana Santa i a l’agost, les artesanes d’Artpauma ensenyaran el procés de preparació de la primera matèria, el margalló, per poder fer la llata i els cordells per cosir. Els participants podran elegir entre fer un cabasset, peça tradicional per excel·lència, o fer un objecte d’ús personal, que enguany podrà ser una bossa o un barret. També dins la Setmana Santa, s’ha programat un taller en què les artesanes del Museu mostraran com fer una granera amb fulles de pauma obertes i cordell i transformar-la en una nina.

Deixa un comentari