El 10è Simposi Casteller de Catalunya aquest dissabte 29 les Decennals de Valls 2021+1

► Inclusió, dona, pandèmia, patrimoni de la Humanitat i enogastronomia, estructuren les temàtiques del Simposi
► Especialistes de les Falles de València, el Sant Joan de Ciutadella, la Setmana Santa de Sevilla, el Misteri d’Elx o les Falles del Pirineu, convidats
► La música serà la protagonista de la inauguració amb Vicent Torrent, cantant de la mítica formació valenciana Al Tall
► Carme Ruscalleda, la cuinera amb major projecció internacional, en farà la cloenda
► A més dels ponents, també s’hi podran exposar comunicacions lliures

Les Festes Decennals de Valls 2021 + 1 faran honor a l’ADN de la ciutat i la convertiran el primer cap de setmana, entre divendres 28 i diumenge 30 de gener, en un territori d’alt voltatge casteller. El Simposi Casteller de Catalunya  serà l’actiu més important del dissabte 29 en l’equipament cultural del Convent del Carme i també, com a nou espai, en la Cooperativa Agrícola situada just al davant. 

Comptarà amb una inauguració i una cloenda d’alta rellevància. Així la conferència inaugural anirà a càrrec de Vicent Torrent, musicòleg i cantant de la mítica formació valenciana Al Tall, de manera que la vinculació de la música amb els castells serà per primer cop protagonista en aquesta convocatòria. Pel que fa a la cloenda, serà la cuinera Carme Ruscalleda, la de major projecció internacional, la que dissertarà sobre la relació entre els castells i la cuina, centrant-se en els esmorzars de forquilla, els quals el Simposi ha posat en valor en diferents edicions.

Tres àmbits
El Simposi s’ha estructurat en tres àmbits: el social, el tècnic i l’enogastronòmic, que es desenvoluparan de manera simultània de forma que la convocatòria amplia la capacitat d’absorció d’assistents. Durant el matí hi haurà taules rodones amb ponents convidats, mentre que a la tarda els àmbits social i tècnic esdevindran espai de presentació de comunicacions i de debat. Aquetes comunicacions podran tenir una durada entre 5 i 10 minuts, i caldrà formalitzar-ne la comunicació a través del link ubicat al peu d’aquesta news.

En l’àmbit social, es tractaran dues temàtiques: la dels castells com a manifestació al servei de la inclusió, i la de la represa post pandèmia de les festes patrimonials. El factor inclusiu s’abordarà des de les perspectives de la immigració, l’àmbit universitari, la del col·lectiu LGTBIQ+, i la de com arriba una colla a la seva comunitat local. Hi prendran part les colles Castellers de Barcelona, Castellers de Tortosa, Marrecs de Salt, Nens del Vendrell i Trempats de la Universitat Pompeu Fabra. En la de la represa post pandèmia tindran el protagonisme algunes de les grans celebracions patrimonials, com les Falles de València, les Festes de Sant Joan de Ciutadella, la Semana Santa de Sevilla i la muixeranga del País Valencià com a antecedent dels castells.

En l’àmbit tècnic, també es profunditzarà en dues temàtiques. Per una banda, es parlarà de l’aportació de dona al vessant tècnic dels castells, amb la participació de castelleres de les colles Bordegassos de Vilanova, Minyons de Terrassa, Xiquets de Tarragona i de les dues dels Xiquets de Valls. La segona anàlisi se centrarà en discernir els avantatges i els inconvenients que generen les declaracions de Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO. En aquest debat participaran estudiosos coneixedors de manifestacions que tenen aquest rang com el Misteri d’Elx, el Cant de la Sibil·la de l’illa de Mallorca, les Falles del Pirineu, el flamenc i els mateixos castells. Les moderadores del Simposi seran la comunicadora visual Marta Ferré i les periodistes Judit Benages, Aina Mallol i Cristina París, totes de les localitats de Valls i Vilafranca del Penedès.

Espai enogastronòmic
El tercer àmbit del 10è Simposi Casteller serà l’enogastronomia. Al llarg de la jornada hi haurà quatre showcookings a càrrec de Ramon Martí del Restaurant El Llagut de Tarragona, Josep M. Tules “Pitu Mosquits” de la Colla Xiquets del Serrallo, els cuiners de la Colla del Bou de Reus, i l’equip del paleontòleg Eudald Carbonell de la Universitat Rovira i Virgili. Tots posaran en valor la vinculació de la cuina i els castells, com una part indissociable de la vida de les colles castelleres i també el rol que juga en les diades castelleres de llarga tradició.

Paral·lelament, hi haurà dues activitats enogastronòmiques amb la presentació del Cava de les Decennals 2021 + 1 per part d’Adernats, de Nulles a l’Alt Camp, i la conferència tast “La geografia castellera segons el vi·, en la qual l’enòleg i professor del Màster Europeu en Innovació Enoturística de les universitats Rovira i Virgili, Bordeus i Porto, Antoni Sánchez Ortiz, interrelacionarà les principals denominacions d’origen catalanes i algunes grans places castelleres.

Leave a Reply