VI Seminari de Ceràmica Negra
REPRESA I NOVA EDICIÓ D’UNA ACCIÓ FORMATIVA I VITAL, LLIGADA AL TERRITORI

Al llarg dels dies 26-29 d’abril s’ha celebrant el VI Seminari de ceràmica negra, en el qual hi han participen 10 alumnes i 3 professors de l’Escola Massana (Escola d’Art i Disseny, adscrita a la Universitat Autònoma de Barcelona). Es reprèn, després de diverses circumstàncies que el feren aturar, primer per la reubicació de l’Escola Massana en una nova seu i després pel confinament i la pandèmia
El repte per als alumnes és de crear noves utilitats en el món del disseny i de l’art, en objectes vinculats al territori i seguint l’empremta de realçament de les tècniques tradicionals protagonitzada per Rafael Masó. Reutilitzar l’imaginari clàssic per donar-li un llenguatge contemporani amb fang cuit amb la tècnica tradicional de la ceràmica negra. La convivència i el treball en un context concret creen una experiència vital i creativa que després donarà un resultat que es mostrarà en diferents exposicions temporals.
En aquest curt i intens període, s’aprofundeix tant en la tècnica a partir de sessions sobre ceràmica antiga impartides al Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols, com en el procés de treball explicat i experimentat al taller Kypsela de la mateixa localitat. La part més creativa de les pràctiques les realitzen a la fàbrica Ceràmiques Marcó de Quart. Allà els alumnes experimenten a partir dels motlles que conserva la fàbrica Marcó, alguns d’ells dissenyats per l’arquitecte noucentista Rafael Masó. I per a conèixer Masó, es fan sortides a espais creats per l’arquitecte noucentista (a Girona, S’Agaró i Sant Feliu de Guíxols).
A part dels professionals implicats amb gran dedicació, Ricard Campos i Jaume Marcó, els alumnes compten amb el mestratge de Jordi Colomeda, des del Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols, i de Jordi Falgàs, de la Fundació Rafael Masó.
El Seminari està organitzat per l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols- a través del Museu d’Història- i l’Escola Massana d’Art i Disseny (UAB). Hi col·laboren la Fundació Rafael Masó, la Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Quart.
