CATÀLEG DE L’EXPOSICIÓ ELOGI A LA CISTELLERIA

Us presentem el catàleg que dona veu als mateixos artesans i artesanes que participen en l’exposició Elogi a la cistelleria, la mostra produïda pel Museu de la Pauma que es va inaugurar a finals del 2021 i que es podrà visitar fins al  novembre d’aquest 2022 a la sala d’exposicions temporals del Museu. Les persones participants no només expliquen les característiques i propòsits de les seues peces sinó que també exposen, amb les seues paraules, què significa per a ells treballar en fibres vegetals. Amb l’objectiu d’expressar de manera més fidedigna el seu missatge s’ha optat per mantenir la seua llengua d’origen, així el catàleg alterna textos en català i castellà. Se n’ha fet una versió en català i una altra en castellà que es poden descarregar directament de la pàgina web del Museu.

“Heu vist mai un abocador de cistells?”, “L’artesania dona sentit de pertinença i propòsit”, “Tejer ha sido para mi la respiración del alma”, “La cistelleria, una eina de comunicació”, “Per mi ser esparter és seure, calma, pensar, escoltar, proposar, dibuixar i crear.” Aquestes són algunes frases extretes del catàleg.

D’altra banda, el catàleg parteix d’una reflexió inicial que remarca la necessitat de “repensar” els models de producció i consum industrials per tal de tornar-nos a relacionar amb el món d’una manera més respectuosa i sostenible. Apostar pel treball artesanal de proximitat és clau per aconseguir-ho i aquesta exposició ho posa en valor.

“Elogi a la cistelleria” recull un total de 52 peces elaborades amb fibres vegetals de divuit artesans i artesanes d’arreu de Catalunya i l’estat. La mostra, comissariada per l’artesà Joan Farré i l’escenògrafa Maria Pons, té com a comú denominador que tots els creadors i creadores que hi participen  han guanyat algun premi o menció especial en el Certamen Internacional de Fibres Vegetals del Museu de la Pauma o el de Salt, utilitzen com a matèria primera fibres vegetals i a l’hora de manipular-la ho fan basant-se en les tècniques de cistelleria tradicional. Les peces que es mostren en aquesta exposició són diverses tant pel que fa als materials (pauma, palla de sègol, espart, vímet, jonc, cinta de castanyer, bova, canya,…) com pel que fa les tècniques i als pròposits (utilitaris, de disseny o artístiques).

Deixa un comentari