Wikipedra guanya l’European Heritage Award / Europa Nostra Award 2022

La Comissió Europea i Europa Nostra acaben d’anunciar els guanyadors de l’any 2022 dels Premis Europeus de Patrimoni/ Premis Europa Nostra, finançats pel programa Europa Creativa de la UE. Aquest any, en el qual se celebra el vintè aniversari dels premis més prestigiosos d’Europa en l’àmbit del patrimoni, s’han premiat 30 projectes patrimonials destacats de 18 països europeus en cinc categories.

Els Premis Europeus de Patrimoni / Premis Europa Nostra 2022 s’han atorgat a les següents categories: “Conservació i adaptació nous usos”, “Recerca”, “Educació, formació i capacitació”, “Participació i sensibilització ciutadana” i “Campions del patrimoni”.

Entre aquests projectes premiats hi ha la Wikipedra, coordinada per l’Observatori del Paisatge, en la categoria de “Participació i sensibilització ciutadana”.

El jurat dels premis ha destacat que “Wikipedra és un exemple de bones pràctiques per al compromís dels ciutadans en la conservació del patrimoni material, juntament amb el patrimoni immaterial al qual està connectat. Un nombre impressionant de participants estan implicats en la construcció de l’inventari de construccions de pedra seca, demostrant l’èxit dels socis del projecte en l’explotació de la ciència ciutadana per desenvolupar una base de dades de coneixement que podria salvar el patrimoni de la pedra seca de l’oblit”.

L’Observatori del Paisatge considera que el Premi Europa Nostra reconeix i prestigia la tasca ingent d’entitats i voluntaris d’arreu tel territori i als experts en pedra seca que fan possible la Wikipedra.

Els guanyadors seran guardonats el 26 de setembre a Praga en la Cerimònia dels Premis Europeus de Patrimoni, que se celebrarà a l’Òpera Estatal recentment restaurada.

El web Wikipedra (wikipedra.catpaisatge.net) permet als usuaris inventariar i consultar el patrimoni de pedra seca de Catalunya. Va ser desenvolupat per l’Observatori del Paisatge de Catalunya en col·laboració amb l’Associació Drac Verd de Sitges. El projecte es va iniciar l’any 2011 com a resposta a la pèrdua d’aquest patrimoni, principalment per l’abandonament progressiu de l’activitat agrícola i ramadera. Gràcies a la implicació d’ADRINOC (Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Est de Catalunya), a través del projecte de cooperació Col·labora x Paisatge, l’any 2017 es va posar en marxa una aplicació mòbil anomenada “Pedra Seca” que facilita la introducció i consulta de dades.

La Wikipedra és una base de dades col·laborativa que es construeix únicament a partir de les contribucions dels ciutadans. El patrimoni de la pedra seca, com barraques o cabanes, forns de calç i rajoles, construccions per a l’emmagatzematge d’aigua, murs i altres estructures, són  inventariats mitjançant mapes, fotografies i fitxes que conformen una base de dades col·laborativa. A més de donar la ubicació de les construccions, la base de dades descriu el seu estat de conservació, tipologia i característiques arquitectòniques.

Durant els primers deu anys transcorreguts des de la posada en marxa del projecte, hi han participat més de 514 col·laboradors i s’han inventariat 30.928 construccions de pedra seca.

L’abast territorial del projecte ha anat creixent al llarg dels anys fins a incloure més regions transfrontereres amb Catalunya, com a França. És l’única eina participativa d’inventari del patrimoni transfronterer d’Europa i es pot aplicar fàcilment a altres zones d’Europa, on també hi ha una presència important d’estructures de pedra seca i interès per preservar-les.

Vídeo resum que han preparat des d’EuropaNostra sobre Wikipedra:

Deixa un comentari