Apropa’t al patrimoni industrial tradicional del Pallars Sobirà

Segones jornades de dinamització del Patrimoni cultural al Pallars Sobirà. 12,13 i 14 d’abril de 2023

Des de la Conselleria de Cultura del Consell Comarcal del Pallars Sobirà es celebra una nova edició de les jornades de dinamització del patrimoni cultural de la comarca, dedicades aquest any a visibilitzar el patrimoni industrial tradicional.

Forns de calç, forns de terrissa, forns de pa, pous de gel, serradores, molins, fargues, batans, fàbriques tèxtils, centrals hidroelèctriques,  mines,… han estat presents en el paisatge i en els pobles pirinencs durant segles i són l’expressió d’unes activitats econòmiques i socials que han ajudat a configurar el territori tal com l’entenem. Us proposem reflexionar i debatre sobre aquest àmbit de la nostra realitat històrica i patrimonial per reivindicar-lo com un element bàsic en la construcció del futur del Pallars Sobirà i del Pirineu.

Un dels principals objectius d’aquestes jornades és que la població local conegui millor l’abast, la riquesa i la diversitat d’aquest patrimoni i n’esdevingui el seu principal defensor i difusor, especialment el sector turístic, per a qui aquest patrimoni constitueix un important recurs.

PROGRAMA:

Dimecres, 12 d’abril. Museu de la Sal de Gerri de la sal.

10,30h. Presentació.

10.45h. Visita a l’Alfolí i les salines de Gerri de la Sal.

Dijous, 13 d’abril. Consell Comarcal del Pallars Sobirà.

10.45h. Benvinguda.

11h. Conferència inaugural a càrrec de Jaume Perarnau. Director del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

12h. Pausa cafè.

12,30h. Taula rodona. El Patrimoni industrial del Pallars Sobirà. Reptes i oportunitats.

A càrrec d’Aroa Yagüe (Directora del Museu de la sal de Gerri de la sal), Josep Coll (arquitecte tècnic, especialista en conservació de patrimoni industrial), Òscar Augé arqueòleg, un del ferro de la Vallferrera  i Eva Perisé (Directora del Museu Hidroelèctric de la Torre de Capdella).

Divendres, 14 d’abril. Vall Ferrera

10h. Visita a la ferreria d’Alins i a la col·lecció Xavier Llor de peces de ferro.

11h. Visita a l’Ecomuseu Casa Sintet d’Alins.

12h. Visita a la serradora d’Àreu.

13h. Passeig per Ainet de Besan i presentació sobre la conservació del patrimoni industrial del Pirineu a càrrec de Josep Coll, arquitecte tècnic.

Informació i inscripcions

La inscripció és gratuïta. Per inscriure-us podeu trucar al 973 626436 o enviar un correu a reserves@ecomuseu.com. Totes les visites seran només presencials. Places limitades.

Organitza: Consell Comarcal del Pallars Sobirà

Col·labora: Diputació de Lleida. Institut d’Estudis Ilerdencs, Ajuntament de Baix Pallars, Ajuntament d’Alins, E.M.D. d’Àreu, Ecomuseu de les valls d’Àneu .

Deixa un comentari