Oli de ginebre: remei i patrimoni

Palau Bofarull. C. de Llovera, 15, Reus
Inauguració divendres 14 d’abril, a les set de la tarda
Fins al 13 de maig

Exposició itinerant sobre els fons d’oli de ginebre, construccions relativament freqüents als nostre territori però que a Riba-roja d’Ebre presenten singularitats que les fan excepcionals. Fetes amb la tècnica de la pedra seca, normalment damunt d’una roca o llisera, solen presentar una planta circular d’entre 8 i 10 m de diàmetre i una alçada de més de 7 m. Es feien servir per destil·lar en sec oli de ginebre a partir de les soques i els troncs del càdec, la saba de les quals tenia propietats dermatològiques. La densitat d’aquestes construccions en aquest municipi és excepcional: hi ha vint-i-quatre forns documentats, el més antic del qual del segle XVI. Descobriu-ne una mica més en aquest web de la Universitat de Barcelona.

Leave a Reply