Solius, el repòs de Xavier Monsalvatje

Conferència a càrrec de Josep Pujol, professor, escriptor i autor de la biografia de Monsalvatje.

21 de maig de 2023, a les 11:15h

Monestir de Solius

Xavier Monsalvatje Iglésias (Olot, 1881 – Girona,1921) fou un escriptor, pintor, mecenes,melòman i una figura cabdal del modernism i noucentisme gironins.
Va participar en projectes culturals ambiciosos com la societat Athenea a la ciutat de Girona. Fou també regidor de l’Ajuntament de Girona per la Lliga.
Entre les seves obres, s’hi compta Terra de gestes i de beutat (Girona, conjuntament amb Joaquim Pla Dalmau, 1917) i Proses del viure a Solius (1921), reeditata el 2017 per l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro en edició facsímil amb motiu dels cinquanta anys del monestir de solius i els cent anys de l’estada de l’escriptor a Solius (ISBN 978-84-697-31703)
Tal i com escrigué el mateix Josep Pujol: “Monsalvatje, malalt, però fent menys repós del que li recomanaven els metges, a la rectoria va pintar-hi i sobretot va escriure-hi; unes proses que narren lentament i poètica la vida de la comunitat rural durant la seva llarga estada. Es va meravellar per l’Aplec de Sant Baldiri, per la religiositat senzilla de la majordoma, pels sorolls de la rectoria; va envejar la vitalitat fogosa i fèrtil de la natura despertant-se, però sobretot va enyorar-se profundament de Girona, allà lluny. Entretant, era visitat pels seus amics gironins ¡, per Carles Rahola, Miquel de Palol o Prudenci Bertrana”*
La conferència tindrà lloc on el mateix Monsalvatje hi passà la seva convalescència, a l’antiga rectoria, actualment espais del Monestir de Solius.

*Pujol J. (2011) “Territoris Xavier Monsalvatje: tres llocs per recordar l’escriptor nooucentista en el centenari de la sava mort” a Revista de Girona núm. 324.

Entrada lliure i gratuïta | aforament limitat | Activitat inclosa dins del Cicle de Conferències Salut i Societat 2023 /2024 de la Càtedra Martí Casals de Medicina i Salut en l’Àmbit Rural de la Universitat de Girona i el Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols

Deixa un comentari