Caliquenyos. El tabac clandestí de Ponent

Fondarella, Torregrossa, Torres de Segre i, sobretot, Juneda, van ser durant cinquanta anys l’epicentre del cultiu de tabac i la producció de caliquenyos d’Espanya. El Centre de les Arts i la Memòria de Ponent (CAMP) inaugura una exposició a Juneda per recordar aquesta indústria que va treure moltes famílies de la misèria a la postguerra.

L’exposició del CAMP fa un repàs del negoci dels caliquenyos, una indústria que va ser artesana i literalment propietària. L’elaboració del caliquenyo, el puro deforme que durant el franquisme tenien enganxat a la boca la majoria d’homes, va ser una indústria tan influent que va arribar fins i tot a la Moncloa. El CAMP qualifica l’exposició del caliquenyo com “un projecte de llarga durada per fomentar la memòria rural de Ponent”. 

La recerca ha estat duta a terme pels investigadors del Centre d’Estudis de les Garrigues, Jordi Quer, Isidre Piñol i Núria Alamon i ha comptat amb el finançament de l’Ajuntament de Juneda i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Aquesta recerca ha servit de punt de partida per a donar forma a l’exposició en qüestió.

La inauguració tindrà lloc el proper 29 de juliol. Compta amb plafons informatius, retalls de premsa, una projecció, tauletes per visionar imatges i una mostra de paquets de caliquenyos, eines i la reproducció d’un obrador domèstic.

Data: Inauguració el 29 de juliol de 2023 a les 12h.

Lloc: Centre de les Arts i la Memòria de Ponent (CAMP)

Deixa un comentari