Com ha canviat l’ofici de pastor? La ramaderia a Mas de Barberans en els últims 100 anys.

Data: 10 d’agost

Hora: 19:00

Museu de la Pauma de Mas de Barberans Clavell, 52.

Dins del programa Cultura Viva presentem la recerca de Jordi Duch: “La ramaderia als Ports: el cas de Mas de Barberans. Efectes socioambientals dels canvi. en la darrera meitat del segle XX”. D’aquesta manera la recerca retorna a la comunitat que la va contribuir a crear i per tal d’actualitzar el discurs es durà a terme una taula rodona per analitzar i recordar, de primera mà, la realitat de l’ofici de pastor i la ramaderia tant en el context concret de Mas de Barberans i els Ports com a nivell general al nostre territori. Mitjançant el testimoni de persones que han exercit i exerceixen l’ofici i d’altres que l’han estudiat, posarem de relleu l’evolució més recent d’aquest ofici, les seves implicacions en els àmbits ecològic i socioeconòmic, i les experiències individuals i col·lectives que els convidats i el públic han viscut al voltant de la ramaderia i l’ofici de pastor.

– Participants:

Pepito Armengol, pastor jubilat de Mas de Barberans.

Laia Batalla, directora de l’Escola de Pastors de Catalunya

Jordi Duch, geògraf. Autor de: “La ramaderia als Ports: el cas de Mas de Barberans. Efectes socio-ambientals dels canvis en la darrera meitat del segle XX”

Juan Carlos Lleixà, pastor en actiu al Port de Mas de Barberans

Coordinació i moderació: Bernat Lleixà, UPF

Uns breus apunts sobre els pastors:

 PEPITO ARMENGOL SUBIRATS: va néixer el 1941 a Mas de Barberans on sempre ha viscut, ha sigut pastor des d’aproximadament el 1951 fins al 2023. Ser pastor era l’ofici de la seva família i sempre va fer de pastor a la plana. Venia els animals sempre a la carnisseria del poble. La seva dona, Lola Ventura, feia formatges i brossats amb la llet de la rabera familiar.

JUAN CARLOS LLEIXÀ TAL: va néixer  el 1969 a Mas de Barberans on sempre ha viscut, va ser pastor d’ovelles des del 1984 fins el 1989  i des del 1998 fins a l’actualitat de bous. No era l’ofici de la seva família, cap dels seus parents propers ha estat pastor. Fa de pastor  al Port i sempre per compte propi. Al 2006, va rebre el premi “Montsià Innova”,organitzat pel Consell Comarcal del Montsià, per la gestió i qualitat de la seva empresa ramadera,

Deixa un comentari