Es presenta el tercer títol de la col·lecció Els oficis de la Festa de la Sal dedicat als arts menors

El passat divendres 15 de setembre, en el marc de la 26ena edició de la Festa de la Sal, es presentà a l’Alfolí de la Sal- Museu de l’Escala, el tercer volum d’aquesta col·lecció que va néixer l’any 2021

La col·lecció Els oficis de la Festa de la Sal es va concebre amb la voluntat de recuperar i difondre el patrimoni vinculat a la confecció d’estris, eines, arts i bastiments emprats en els oficis i activitats que es mostren en la Festa de la Sal de l’Escala. L’objectiu és explicar els orígens d’aquestes activitats tradicionals, la seva evolució, els materials naturals emprats i també com han anat desapareixent, fent que estris i objectes creats durant tants anys hagin esdevingut actualment peces de museu.

En aquest tercer volum, que porta per títol “Palangre, tresmall, rall i altres arts menors”, es descriuen diferents pesqueres que s’engloben en aquest grup, donant especial importància al palangre, el tresmall i el rall. A més a més, això es fa amb testimonis de pescadors escalencs i fotografies de les diferents variants d’arts, algunes de les quals ja no es practiquen.

Els arts menors són un conjunt de pesqueres de dedicació artesanal i amb un nivell d’especialització molt alt, on el tipus de peix defineix l’art destinat a la seva captura. La pesca amb arts menors disposa d’una àmplia varietat de modalitats, sempre adaptades als tipus de fons, localitzacions geogràfiques, meteorologia, època de l’any en la que es desenvolupa, i sobretot, l’espècie objectiu, que és el què marca l’estratègia a seguir.

Aquest volum, amb textos i documentació realitzats per Jaume Badias, Lurdes Boix i Mariona Font, apareix poc temps després de la mort d’en Francesc Mas Puig. En Francesc era un dels pescadors que més coneixia la practica dels arts menors a l’Escala, especialment del palangre, i que a més tenia la virtut de saber-ho explicar de forma ben entenedora. Ell va guiar en l’inici d’aquest llibre però malauradament, el 2 de juliol d’aquest 2023 va traspassar.

Aquesta col·lecció, de la qual s’ha publicat un títol dedicat als nansaires i un altre als barrilers, s’originà amb la Festa de la Sal, i té la ferma voluntat de salvaguardar la memòria oral i fer-ne difusió. Així com també l’altra col·lecció de publicacions vinculada a la Festa de la Sal, la col·lecció Cultura, música i danses del món.

Deixa un comentari