XII Trobada de Pedra Seca i Arquitectura Tradicional de Parla Catalana (Cadaqués)

Aquesta XII Trobada ha estat coorganitzada per l’Ajuntament de Cadaqués i l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT). S’ha fet del 19 al 22 d’octubre de 2023, principalment al Teatre Art i Joia.

La Trobada, a més de les ponències i comunicacions, s’han fet moltes altres activitats de lleure relacionades amb la pedra seca. Entre d’altres, conferències, exposicions i actuacions a la societat l’Amistat, a l’ermita de Sant Baldiri i al corral de la Gala. També s’ha inaugurat el corral del Morell, a l’entrada del cap de Creus, que serà un futur centre d’interpretació de la pedra seca a Cadaqués.

A la inauguració, el divendres a la tarda, hi varen participar l’alcaldessa de Cadaqués Fina Serinyana, el director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Girona Josep Calatayud, i el president de l’APSAT, Martí Rom. A continuació  i tot el dissabte es varen presentar les ponències i comunicacions distribuïdes en tres àmbits: “Patrimoni: catalogació, paisatge, conservació i llengua”, “Educació formal i no formal” i “Arquitectura tradicional”.

En total han estat: 3 ponències, 37 comunicacions (12, 12 i 13 segons els àmbits). Aquestes ponències i comunicacions seran properament publicades en un llibre.

També hi va haver una taula rodona sobre margers (paretaires) amb participació de Catalunya (Associació Gremi Margers de Catalunya), el País valencià i les Illes.

La XII Trobada es va acabar el diumenge al matí amb el lliurament del “Premi Pedra Seca 2023” als “Amics de l’Arquitectura Popular” i la presentació d’Andorra com la propera Trobada el 2025 per part de Cinta Pujal (Cap de l’Àrea de Patrimoni Cultural) i Lídia Torres (Tècnica d’aquesta Àrea) i amb la participació de Rosa Canela com a representant de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural. La regidora de Cultura de Cadaqués va lliurar com a record un “petit doll”, com el duien les dones al cap per anar a buscar aigua a la font.

A continuació, Mario Urrea, de “l’Associació micropobles de Catalunya”, va presentar la quarta edició de la “Setmana de la Pedra Seca” (2023) que es farà entre el 24 de novembre i el 3 de desembre. El primer any, el 2020, hi van participar 80 poblacions. El 2021, foren 114. El 2022 van pujar a 121. Per ara ja hi ha 123 poblacions, de les quals 20 hi participen per primer cop. N’hi ha de Catalunya, País valencià i les Illes.

Fins ara s’han organitzat Trobades a: Manresa (2002), Torruella de Montgrí (2004), Barcelona (2005), Sitges (2007), Mallorca (2009), Vilafranca del Maestrat (2011), Les Preses (2013), Calaceit (2015), Pont de Vilomara / Mura / Talamanca (2017), El Pinós (2019), Móra la Nova (2021) i aquesta de Cadaqués (2023). Són ja 12 edicions.

Deixa un comentari