Pandèmia, patrimoni cultural immaterial i museus

A principis de maig del 2023 l’Organització Mundial de la Salut va declarar la fi de l’emergència de salut pública causada per la pandèmia de la covid-19. Havien passat tres anys i mig des que es declaressin els primers contagis, al desembre del 2019. Després d’aquells primers casos i davant la generalització dels contagis i l’augment de les defuncions, els governs nacionals van començar a declarar els primers estats d’emergència i alarma a principis del 2020. Els confinaments es van generalitzar i el món va quedar pràcticament paralitzat. Una cosa no coneguda fins avui.

El camp dels museus i del patrimoni cultural es va veure directament afectat. Van tancar els museus i es van cancel·lar les activitats patrimonials. Després de la paràlisi inicial, i transcorregudes unes setmanes, es van reprendre les activitats museístiques i patrimonials, seguint les mesures establertes pels governs en els seus plans de desescalada, l’objectiu de la qual era aconseguir una nova normalitat. Aquesta va començar a fer-se efectiva a principis del 2022. Durant tot aquest període de tancaments, cancel·lacions i restriccions escalonades, els museus i els agents patrimonials van dur a terme una sèrie d’estratègies encaminades a mantenir vives les seves infraestructures i activitats. I d’aquestes estratègies tracta aquesta publicació.

Basant-se en estudis de casos, els/les autors/es d’aquesta obra descriuen i analitzen les estratègies activades en el camp museístic i patrimonial durant aquest període tan singular de la història de la Humanitat.

Pandemia, patrimonio cultural inmaterial y museos: de la parálisis a la activación e innovación

Arrieta Urtizberea, Iñaki; Roigé Ventura, Xavier; Seguí Seguí, Joan (eds.)

Pàgines: 174

Edita: Universidad del País Vasco. 2023.

ISBN/ISSN: 978-84-1319-578-0

Deixa un comentari