Presentació del número 26 de QuAderns

Presentació del número 26 de QuAderns

Data: 08/06/2011 19:00

LA PRESENTACIÓ SOCIAL DEL COS

Verena Stolcke, Presidenta de l’ICA
Jofre Padullés , coordinador de la revista
Cristina Larrea, Universitat de Barcelona
Yolanda Aixelà i Josep Martí, coordinadors del número 26

Lloc: Llibreria La Central del Raval, carrer Elisabets 6, Barcelona
Entrada lliure – Aforament limitat


David Le Breton afirmava que “en el fonament de totes les pràctiques socials,  com a mitjancer privilegiat i pivot de la presència humana, el cos és a la cruïlla de totes les instàncies de la cultura, és el punt d’imputació per excel·lència del camp simbòlic”. Això té molt a veure amb la presentació social dels nostres cossos, un capítol d’indubtable interès dins de l’antropologia del cos.
L’ésser humà no s’entendria sense les seves relacions amb altres membres de la societat a la qual pertany, i per això resulta fàcil d’entendre que la presentació social del cos esdevingui un element d’importància primordial. Som el que som no només mitjançant allò que és el nostre cos, sinó també a través de la manera en què el medi humà que ens envolta veu el nostre cos, i a través de com percebem que aquest medi humà ens veu a nosaltres mateixos. Talment com ens demostren els treballs d’Erving Goffman, el jo és un producte social que només pot ser entès en relació al seu context social. I això es posa especialment de manifest en tot el que té a veure amb la presentació social del cos, amb tot allò en definitiva que volem comunicar amb el nostre cos, pel simple fet de fer-lo figurar en un espai d’interacció social A causa de la importància que això té per a la vida quotidiana, és quelcom que tots els sistemes socials s’han esforçat per regular: “en tota cultura, el mode d’organitzar la relació amb el cos reflecteix el mode d’organitzar la relació amb les coses i el mode d’organitzar les relacions socials.

Per aquestes raons hem considerat d’interès elaborar un dossier de la revista Quaderns íntegrament dedicat a la presentació social del cos. Hi participen membres del grup d’Antropologia del Cos de l’ICA i a més comptem també amb la col·laboració de la investigadora danesa Signe Arnfred ben coneguda pels seus treballs sobre gènere i sexualitat en societats africanes.


Deixa un comentari