Cançons de pandero

Data: 31 d’octubre de 2013, a les 7 de la tarda.
Lloc: Sala d’exposicions del Casal Flor de Maig, El Masroig (El Priorat).

Inauguració de l’exposició Cançons de pandero, que reflexa la vida i la festa al voltant dels panderos o tambors emprats per les majorales del Roser, o d’altres confraries, com a acompanyament rítmic de les cançons que interpretaven als casaments, bateigs i dies de festes.

Les cançons de pandero o cançons de tambor a càrrec de dones, devien ser molt presents a finals del segle XIX i principis del XX. Han deixat un record intens a les comarques que van, aproximadament, del Priorat a la Noguera. Però aquests cants es van anar esllanguint durant el segle XX, més a poc a poc o més de pressa. Gairebé sempre eren cantades per les majorales de la Confraria del Roser encarregades de feines a l’església durant un any. La Confraria de la Mare de Déu del Roser era important a tot el país, com a la majoria de països de llengües llatines, però el cant solista de les majorales només està documentat –amb alguna excepció— en les comarques de la plana de Lleida i de l’Urgell, i fins al Priorat.

Deixa un comentari