Presentació de Botànica popular catalana

El dilluns 19 d’octubre, a 2/4 de 8 del vespre, es presenta a Reus, al local de Carrutxa (Travesia del C/ Nou de St Josep, 10, baixos), el llibre de Cels Gomis i Mestre, Botànica popular catalana (Edicions Sidillà, 2015)

Aquest és un recull de creences, dites, corrandes, endevinalles i altres materials folklòrics referents a les plantes. Gomis, que havia escrit articles i llibres sobre el món vegetal amb voluntat educativa i de divulgació científica, anota aquí la visió popular, la saviesa derivada de l’experiència o –no sense algun toc d’ironia– les preocupacions, com anomena determinades creences o supersticions dels catalans del seu temps.

Avui podem rellegir aquestes anotacions des de la curiositat o el divertiment de recordar antigues pràctiques o creences. També podem aprofitar el riquíssim bagatge que, com a Zoologia popular catalana –també publicada fa uns mesos per edicions Sidillà– té aquesta obra per a treballar la llengua. Podem copsar aquesta voluntat de l’autor de presentar, per mitjà de diferents recursos folklòrics, catalans i d’altres països, una visió del món que es tenia en el passat. I, a partir d’aquí, ens podem interrogar sobre la vigència en el present de les dites, tradicions i creences relacionades amb les plantes.

Perquè és clar, en una societat tecnològicament avançada com la nostra, prolifera l’ús de les herbes com a remei casolà o alternatiu, s’experimenta amb noves sensacions que aporten les plantes arribades de terres llunyanes, hi ha una indústria local, molts cops artesana, en creixement de productes cosmètics o licors, per esmentar dos exemples, basats en l’ús dels vegetals.

La presentació, dins el cicle d’activitats dedicades al centenari de Cels Gomis i Mestre (1841-1915), anirà a càrrec de Salvador Palomar, que ha fet el pròleg d’aquesta edició. Per acabar, hi haurà un tast d’infusions i licors populars d’herbes.

Deixa un comentari