El record dels avantpassats

Arreu del món, les comunitats humanes acompanyen amb rituals el moment de la mort i recorden els seus avantpassats, amb costums i pràctiques diverses, segons la tradició cultural o les creences religioses de cada indret. A la nostra cultura, el record dels avantpassats té com a moment significatiu la festa de Tots Sants i l’endemà, dia dels difunts. És prou vigent el costum de visitar els cementiris, arranjant i portant flors a les tombes familiars. Es conserven encara, en l’àmbit domèstic, pràctiques com posar unes hores una espelma en record dels difunts, per exemple, davant la fotografia d’algun familiar proper. I se celebra la castanyada que, en les últimes dècades, ha anat canviant el seu sentit i simbolisme, de costum de retrobament familiar, més o menys impregnat de religiositat, a celebració pública i festiva. Cal afegir-hi, a més, la irrupció en els últims anys de versions més o menys superficials de costums d’altres països, amb el Halloween.

La nostra és una societat plural on hi conviuen persones procedents de diferents països i cultures ètniques, de diverses religions. La proximitat de la diada de l’1 de novembre ens ha semblat un bon moment per apropar-nos a d’altres costums i tradicions culturals, conversant amb persones que han vingut a Reus des d’altres parts del món. Converses que, més que conferències per a especialistes, s’emmarquen en la línia de «compartir el coneixement» que vam iniciar l’any passat, amb activitats de petit format al nostre local (Travessera del C/ Nou de Sant Josep, 10, baixos). Totes les xerrades tindran lloc a 2/4 de 8 del vespre.

Començarem el dijous 22 d’octubre, parlant de Catalunya –amb una introducció a càrrec de Salvador Palomar– i anirem cap a Amèrica: Lidia Gonza ens parlarà dels costums relacionats amb el difunts a dues zones del Perú. El dimarts 27, Bineta Toune ens parlarà dels costums funeraris del seu país, el Senegal. I el dijous 29, Daniela i Tino Goia, ens explicaran els àpats i altres costums relacionats amb els difunts a Romania. Un petit tast de la diversitat d’origen de les persones de la nostra ciutat, que vol continuar amb altres converses sobre diferents celebracions. Una experiència que ens ha de permetre aprendre, constatar semblances, contrastar visions i enriquir-nos culturalment.

Deixa un comentari