Cels Gomis, Aubades y capvespres

El dijous 19 de novembre es presenta a Reus el llibre de Cels Gomis i Mestre, Aubades y capvespres. En el rerefons de l’activitat prolífica de Cels Gomis i Mestre (1841-1915) com a enginyer, folklorista, assagista o difusor dels ideals d’emancipació social de la Internacional, hi trobem, des de ben jove, la seva afició a la poesia. Gomis va publicar aquest recull de poemes breus –quartetes que imiten la poesia popular– el 1913, després que el 1909 hagués perdut un braç a conseqüència d’un accident de treball.

Gomis, que havia aplegat centenars de corrandes, cobles de jota, i follies per terres catalanes, i en altres indrets de la Península,  sembla voler mantenir-se fidel a l’estil dels versadors populars que entonen «corrandes, jotes, seguidilles, zorcicos, peteneres, jaleos y soleaes», com anota en uns apunts sobre la cançó popular. En aquest sentit, és ben significativa la cita de Johann W. Goethe que encapçala el recull de les seves composicions:

«Lo mèrit de la cançó popular està en que els motius són presos directament del natural. Los poetes cultes podrien aprofitar-se d’igual aventatge si ‘n sapiguessin.»

Aubades y capvespres es pot emmarcar en una tendència de recreació d’autor de formes de la literatura oral,  ben present a la cultura europea del moment. Com les quaretes dels fulls de calendari o dels plecs de canya i cordill, les corrandes de Cels Gomis poden ser cantades amb les tonades populars més comunes. El contingut de la seva poesia es mou entre l’amor, la natura i els ideals, aquest cop amb composicions de caire més personal, amb un to més pessimista on es pot intuir el contingut social que ha estat prou present en tota la seva obra literària.

L’edició facsímil ha anat a càrrec de Gràfiques del Matarranya/ Migdia serveis culturals i compta amb un estudi introductori de Salvador Palomar. La presentació, que tindrà lloc al local de Carrutxa (Travessia del C/ Nou de St Josep, 10), a 2/4 de 8 del vespre, anirà a càrrec de Ferran Sugranyes, dins el cicle d’activitats que s’organitzen a Reus amb motiu del centenari de la mort de Cels Gomis i Mestre.

Leave a Reply