Investigar amb art

Curs  «Investigar con arte» (8 h.)

Data: 14/03/2016 al 16/03/2016

Organitza: ERAPI – Laboratori Cooperatiu de Socioantropologia i Grup de treball en “Socioantropologia dels mons contemporanis” de l’Institut Català d’Antropologia (ICA)

Professor: Dr. Enrique Santamaría

Dates: 14, 15 i 16 de març de 2016    –    Horari: 18:00 a 20:40 h

Lloc: Sala Pi i Sunyer (14 de març) i Sala Puig i Cadafalch (15 i 16 de març) de l’Institut d’Estudis Catalans, c/ del Carme, n. 47, Barcelona.

CONTINGUTS (el curs es farà en castellà)

CAT / CAS

El propòsit d’aquest curs és endinsar-se en les pràctiques investigadores pròpies de les ciències socials, en les quals, des d’una perspectiva epistemològicament complexa, es concep la investigació com un procés social obert i creatiu, compost per diferents i recursius moments així com per múltiples estratègies investigadores en les quals en ocasions s’acudeix amb finalitats metodològiques a pràctiques artístiques.

D’aquesta manera, i perquè no càpiga confusió, en ell no pretenem abordar l’estudi social dels mons de l’art, sinó que el focus es posarà en l’anàlisi i la reflexió dels usos metodològics d’algunes pràctiques artístiques, que, com poden ser el dibuix o la pintura, la modelació plàstica, el teatre, la dansa, les narracions escrites, la fotografia, etc., són susceptibles de ser usades com a potents i incisives eines de producció d’informacions i interpretacions, així com també com a magnífics recursos expressius per a la presentació pública i la reversió dels resultats de la mateixa.

A través de la discussió d’algunes investigacions concretes i de les experiències dels participants es plantejarà la necessitat d’una investigació social de caràcter artesanal i dialògica, així com s’insistirà en identificar les disposicions i habilitats fonamentals per emprendre i portar a bon port investigacions més imaginatives i implicades sobre els nostres temps i societats; sobre els temps i mitjans en els quals actuem i ens relacionem, i això també com a subjectes investigadors i investigats.

Deixa un comentari