La Nit de Castells premia el duel entre la Vella i els verds, la innovació de Sants, la colla xinesa i la plaça de Tarragona

2017-01-28-photo-00000092

El veterà vilanoví Pere Gassó, guardonat per la seva trajectòria
Sant Pere i Sant Pau rep dos premis i els Nens del Vendrell un altre

 La 11a Nit de Castells, celebrada a Valls, ha deixat una pluja repartida de premis, que ha reconegut tant colles i persones amb dilatades trajectòries com la internacionalització del fet casteller i projectes que han destacat per la seva capacitat innovadora. Els dotze premis han estat distribuïts entre una dotzena de colles diferents, amb un domini de la Zona Tradicional. El cartell de premis deixa diversos protagonistes, que passen pel duel del 2016 entre els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella, així com la innovació dels Castellers de Sants, la progressió dels Xiquets de Hangzhou i dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau, i la tradició de la plaça de Tarragona i de Pere Gassó, casteller dels Bordegasos de Vilanova.

Els dotze premis de la Nit de Castells tenen cinc jurats diferents, que han emès diversos veredictes, després d’intenses deliberacions realitzades en les darreres setmanes i de manera independent cadascuna d’elles. Això ha permès oferir un resultat plural i variat de premis amb, això sí, una presència major de colles, places i iniciatives de la Zona Tradicional. Els 400 assistents a la Nit de Castells, celebrada aquesta nit al Centre Cultural de Valls, i dirigida artísticament per Joan Font de la companyia Comediants, han pogut gaudir d’una vetllada d’autèntic ambient casteller, plena d’emocions i sorpreses. L’acte s’ha retransmès en directe per televisió a través de la Xarxa de Comunicació Local, coincidint amb la programació de la Candela, data històricament vinculada als orígens dels castells.

 

Un dels moments de màxima emoció ha estat el Premi al Moment casteller de l’any, decidit pels cronistes castellers, que tenia el difícil paper de triar un castell o moment de l’excel·lent temporada passada. L’elecció ha volgut reflectir el frec a frec entre els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella en el que s’ha denominat com la Setmana del retrovisor; és a dir, els cinc dies plens de gesticulació i estratègia que van separar la Festa Major de Vilanova i la Firagost, en què totes dues colles van descarregar els seus primers castells de 10 de l’any. Toni Bach (Castellers de Vilafranca) i Manel Urbano (Colla Vella) han pujat a recollir el premi de mans de l’alcalde de Valls, Albert Batet.

Un altre moment màgic de la Nit ha estat la concessió del Premi a la Trajectòria, que enguany ha recaigut en el casteller Pere Gassó, dels Bordegassos de Vilanova en reconeixement a una sòlida trajectòria de més de 40 anys i el paper que, encara avui, desenvolupa de manera activa a la seva colla. El conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, ha lliurat aquest premi, atorgat pel Consell Assessor de la Revista Castells.

La disparitat d’opinions i valoracions també ha tingut el seu moment a la Nit de Castells, amb la concessió del Premi Colla de la temporada als Xiquets de Hangzhou per l’espectacular progressió registrada en un any, en què van passar els castells de 7 als de 9. Aquest premi tenia com a jurat les set colles de gamma extra, que van decidir per un estret marge de vots i després d’un intens debat lliurar el premi a la colla xinesa. El propietari de la firma Antex, Qian Ainhua, ha vingut expressament des de la Xina per recollir-lo.

La plaça de la Font ha rebut el Premi Plaça de la temporada “per la dimensió que ha assolit, gràcies a la diada del Primer diumenge de Festes per Santa Tecla, que se suma a una dilatada i fidel història amb els castells des de 1863”. L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha recollit el guardó, acompanyat de quatre enxanetes de les colles de la ciutat.

La Nit ha tingut més presència tarragonina, ja que la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau ha pujat dos cops més a l’escenari, per recollir el Premi Descarregat –que reconeix una temporada de progressió rellevant amb un alt índex d’eficàcia i efectivitat– i el Premi a una Campanya de comunicació per l’espot Entre tots, pugem, elaborat per motivar els castellers i simpatitzants de cara al pilar de 7 amb folre que van aconseguir a final de temporada. Tarragona ha estat present també amb el Premi Ambaixador Castells, que s’ha lliurat a Red Bull TV per l’extraordinari impacte del seu vídeo del Concurs, que va obtenir 70 milions de visites.

Els Castellers de Vilafranca han rebut el Premi a una Iniciativa social pel programa del JOverd, que mobilitza un miler d’estudiants de centres de secundària de l’Alt Penedès fent castells, mentre que els Nens del Vendrell han estat els guanyadors del Premi L’aleta a una iniciativa relacionada ambla canalla pel pla Jo sóc valent.

El flamant Premi Especial ha estat per als Castellers de Sants pel seu innovador projecte de Pinya a l’antiga, en què formulen una nou sistema per tancar els peus dels castells amb folre per guanyar seguretat.

La Nit també ha lliurat els Premis Baròmetre Casteller, destinats a les colles que han pujat un pis descarregat. Els guanyadors han estat els Xicots de Vilafranca, els Xiquets de Hangzhou, els Al·lots de Llevant, els Castellers de Badalona, els Bous de la Bisbal i els Picapolls de la Gavarresa.

Durat la gala també s’han lliurat els premis del Concurs Repsol de fotografia castellera, amb dues modalitats: en categoria professional han estat per Gemma Soldevila, Laia Solanellas, Josep Pont i Joan Figueras, mentre que en la de votació popular han estat per Marc Castellà, Lins Griñó i Lídia Gutiérrez.

Valls ha tornat ser l’escenari de la Nit de Castells, que ha celebrat la seva onzena edició. La Nit de Castells és una iniciativa de la Revista Castells, i està organitzada per la mateixa publicació, l’Ajuntament de Valls, la Xarxa de Comunicació Local i TAC 12. L’acte –pel periodista Carles Cortés– ha tingut com a fil conductor el tradicional lema Força, equilibri, valor i seny, amb motiu dels seus 150 anys.

 

PREMIS DE LA XI NIT DE CASTELLS

Premi a la trajectòria. Reconeix una figura emblemàtica del món casteller que hagi destacat per la seva sòlida i activa trajectòria fent castells. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells.

A Pere Gassó, casteller dels Bordegassos de Vilanova des dels seus inicis, per continuar sent un membre actiu de la colla, implicat en les tasques de gestió i constant en la seva participació durant més de 40 anys.

–––

Premi a la iniciativa social. Reconeix una pràctica en el món casteller que ha destacat positivament pel seu impacte social. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells.

Al JOVErd, la iniciativa impulsada pels Castellers de Vilafranca per difondre els castells entre els joves de l’Alt Penedès, per haver constituït una enginyosa eina de participació i recepció de futurs castellers, i que ja ha estat adoptada per altres colles.

–––

La Plaça de la temporada. Reconeix una plaça castellera que hagi tingut un paper rellevant en la temporada anterior, fruit d’una diada significativa o de la seva dilatada trajectòria. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells.

A la Plaça de la Font de Tarragona, per la dimensió que ha assolit, gràcies a la diada del Primer diumenge de Festes per Santa Tecla, que se suma a una dilatada i fidel història amb els castells des de 1863.

–––

L’aleta. Distingeix la millor acció formativa en relació amb la canalla d’una colla durant la temporada anterior, en qualsevol dels següents aspectes: tècnic/casteller, social, relacional, educatiu, psicològic o de prevenció. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells.

Al projecte Jo sóc valent, dels Nens del Vendrell, perquè abraça els elements tècnics, emocionals, de compromís i de pertinença a una colla castellera.

–––

Premi Ambaixador de Castells. Reconeix una persona o institució que sense formar part del món casteller s’ha distingit per difondre els castells més enllà del seu àmbit natural. Atorgat per la Revista Castells.

Al vídeo viral de RedBull TV, del Concurs de Castells –produït per La Xarxa de Comunicació Local–, que ha tingut 70 milions de visites, per la dimensió mundial que ha aportat als castells.

–––

Colla de la temporada. Distingeix una colla que no és de gamma extra que, a criteri del jurat, ha tingut la millor evolució o ha destacat per un fet determinat en la darrera temporada. Atorgat per les colles que han assolit construccions superiors al 3de9f la darrera temporada: Capgrossos de Mataró, Castellers de Sants, Castellers de Vilafranca, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Colla Joves Xiquets de Valls, Colla Vella dels Xiquets de Valls i Minyons de Terrassa.

Als Xiquets de Hangzhou, per la seva espectacular progressió, que els ha dut de fer castells de 7 a descarregar el 3de9 amb folre en una temporada.

–––

Moment casteller de la temporada. Premia un castell realitzat la temporada anterior, que, per la seva dificultat, resultat o valor, mereix un reconeixement especial. Atorgat pels cronistes castellers.

Als 5 dies compresos entre la Festa Major de Vilanova i la Firagost, en què els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella van descarregar els seus primers 3de10 amb folre i manilles d’una temporada marcada pel frec a frec entre les dues colles. 5 dies que, en la gesticulació i estratègia de totes dues colles, són coneguts com la Setmana del retrovisor.

–––

Premi Descarregat. Distingeix la/es colla/es que s’hagin destacat per la seva seguretat, alhora que en els seus registres i ambició. Atorgat per la CCCC.

A la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau, per la seva notable progressió en la primera temporada en què han aconseguit fer folres i havent registrat una única caiguda.

–––

Premi a una campanya de Comunicació. Premia una campanya de comunicació de la temporada passada realitzada per una colla, o una empresa que tracti sobre castells, i que hagi destacat per la seva originalitat, creativitat i notorietat. Atorgat pels cronistes castellers.

A la campanya Entre tots, pugem, de la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau, plantejada per preparar el seu primer pilar de 7 amb folre, pel seu enginyós plantejament i acurada realització.

–––

Premi Especial Nit de Castells 2017. Premia un esdeveniment, acció o iniciativa que tingui una repercussió directa significativa i rellevant en l’univers casteller. Atorgat per la Revista Castells.

A la iniciativa Pinya a l’antiga, dels Castellers de Sants, pel caràcter innovador en la protecció dels components de la pinya, que ja ha aportat els seus primers resultats positius.

–––

Premis de fotografia. Patrocinat per Repsol. Dues categories:

  1. Professional: Gemma Soldevila (primera), Laia Solanellas (segona), Josep Pont (tercer), Joan Figueras (quart) Atorgat per les colles que han assolit construccions superiors al 3de9f la darrera temporada
  2. Per votació popular: Marc Castellà (primer), Lins Griñó (segona), Lídia Gutiérrez (tercera) a través d’un concurs a la pàgina de Facebook de la Revista Castells.

Premis Baròmetre Casteller. Premia les colles que han pujat un pis el seu nivell històric. Patrocinat per Estrella Damm.

Colles que han pujat de 6 a 7: Colla Castellera Bous de la Bisbal i Colla Castellera de La Gavarresa.

Colles que han pujat de 7 a 8: Al·lots de Llevant, Castellers de Badalona i Xiquets de Hangzhou.

Colles que han pujat de 8 a 9: Xicots de Vilafranca i Xiquets de Hangzhou.

Deixa un comentari