L’ofici de fer barques a la Costa Brava

Mestres d’aixa i calafats a la Costa Brava: anàlisi d’uns oficis tradicionals” va ser un projecte d’investigació etnològica finançat dins de la convocatòria IPEC Anàlisi 2003-2005 que va tenir per objectiu radiografiar i avaluar l’estat de dos oficis propis de la construcció naval tradicional: el de mestre d’aixa i el de calafat.

A partir del testimoni de diferents professionals del món de la construcció d’embarcacions, el projecte va aprofundir en la transformació d’aquests dos oficis al llarg del segle XX, afectats per importants canvis tècnics (la substitució de la fusta per materials sintètics), econòmics (la irrupció del turisme a la dècada de 1960) i laborals (manca de relleu generacional). El projecte finalitzava amb una projecció de futur del sector de la construcció naval en fusta, en franca decadència, a partir de l’opinió dels propis protagonistes.

El projecte va estar liderat per Joan Lluís Alegret, professor de la Universitat de Girona, i va comptat amb la participació dels tècnics del Museu de la Pesca Jaume Badias i Raül Mata.

El projecte va desembocar el 2010 en la publicació de la monografia “De quilla a perilla. L’ofici dels mestres d’aixa a la Costa Brava”, dins de la col·lecció Temes d’Etnologia editada per la Generalitat de Catalunya, i en l’exposició temporal produïda pel mateix Museu de la Pesca i que s’ha pogut veure a diferents municipis costaners del país.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s