Temps de Fibres 2019

cartell fira

Dies: del 29 de juliol al 4 d’agost de 2019

Lloc: Mas de Barberans (Montsià)

El Mas de Barberans acollirà el cap de setmana del 3 i 4 d’agost el Racó dels Artesans, la Fira monogràfica de les Fibres Vegetals, que enguany arriba a la dissetena edició

Organitzada per l’Ajuntament del Mas de Barberans, amb l’assessorament de l’Associació de Cistellers, aquesta fira comptarà amb la presència d’una seixantena d’expositors, dels quals aproximadament 40 són artesans i artesanes que treballen les fibres vegetals. Entre aquests, hi ha una important representació internacional, de països com Holanda, Anglaterra, Dinamarca, Bèlgica, França o Alemanya. També venen artesans i artesanes d’altres punts de Catalunya i de la resta de l’Estat (País Basc, Galícia, Andalusia, País Valencià i Mallorca).

Un dels objectius principals del Racó dels Artesans del Mas de Barberans és apropar l’artesania de les fibres vegetals i transmetre els seus valors a un públic cada vegada més ampli i conscienciat, per això al voltant de la fira s’organitzen activitats de tota mena: exposicions (una amb les peces guanyadores de les dotze edicions del  Certamen Internacional de les Fibres Vegetals i una altra sobre l’artesana basca  Beatriz Unzueta), tallers per a tots els públics, espectacles de carrer, diferents activitats relacionades amb el món de la jota.

Pel que fa als tallers, se n’han programat set: des de fer un mòbil de pauma o un matamosques fins a joies o un petjapapers de vímet amb nus japonès, a més d’un taller col·laboratiu per construir una teulada de barraca del Delta amb borró, conduït per la cooperativa ARTRA i el mestre barraquer David Monllau . També hi haurà un taller de llatar i fer cordell, i un altre per ensenyar a fer paper amb marca d’aigua.

Seran dos dies intensos en què també tindrà un protagonisme important la Trobada de Llatadores de les Terres de l’Ebre, que enguany arriba a la tretzena edició. Un grup d’11 persones d’entre 70 i 85 anys, provinents d’alguns dels municipis de les Terres de l’Ebre on es treballava la pauma (Paüls, Els Reguers i Mas de Barberans), s’asseuran fent rogle per mostrar els secrets de l’ofici. Com a sorpresa de darrera hora i que omple de goig a l’organització és que un conjunt de sis persones de Vilanova d’Alcolea, població de la província de Castelló on el treball de la pauma és tradicional, participaran el dissabte dia 3 a la fira amb una demostració del seu saber fer.

A més, des del 29 de juliol a l’1 d’agost té lloc el Fibrescampus. La fusta de castanyer, el vímet i l’escorça de vímet són els materials protagonistes de la setena edició d’aquest campus, una activitat organitzada pel Museu de la Pauma del Mas de Barberans sota el segell de Campus de Cultura Popular  del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Es tracta de quatre tallers que s’imparteixen des del dilluns 29 de juliol fins al dijous 1 d’agost, dos monogràfics estan dedicats a la fusta de castanyer i dos més al vímet. Lluís Grau i Beatriz Unzueta són els encarregats de realitzar els monogràfics del castanyer i Lieve Lieckens i Jette Mellgren els del vímet.

Paral·lelament al Fibres Campus, per explorar les possibilitats artístiques de les fibres vegetals,  té lloc durant tota la setmana la construcció d’unes escultures fetes de vímet, ciment i plaques de metall. Amb el títol de Willow Towers, aquesta obra és un projecte dels artistes cistellers Jan Johansen, de Dinamarca; i Klaus Titze, d’Alemanya que posaran en comú dos maneres diferents d’expressar la creativitat del vímet.

 

 

Deixa un comentari