NO TOT ÉS PAUMA, CARNAVAL

unnamed

NO TOT ÉS PAUMA, CARNAVAL

Museu de la Pauma

de Mas de Barberans

Clavell, 52

L’Escola Teresa Subirats del Mas de Barberans i el Centre de Desenvolupament Rural Museu de la Pauma reforcen vincles a través de la creativitat. Més enllà d’ensenyar a fer cordell i llatar, el Museu amb la complicitat i total implicació del centre educatiu, ha explorat altres vies per engrescar l’alumnat i apropar-lo als seus objectius fundacionals: transmetre el coneixement artesanal i els valors de sostenibilitat i de respecte a l’entorn, així com també donar a conèixer les possibilitats plàstiques i artístiques de la pauma i dels materials naturals que es troben a l’entorn del municipi.

Així aquest curs 2019-2020 el projecte educatiu “No tot és pauma” va iniciar la segona singladura amb el taller de Nadal i ara li toca al Carnaval.

Ideat per l’artista Maria Pons i monitoritzat per les artesanes del Museu de la Pauma sota la coordinació del Museu i l’Escola Teresa Subirats, es tracta d’un projecte que surt també de l’àmbit estrictament escolar per a projectar-se a la societat.

El procés de creació és el següent: l’artista Maria Pons, amb l’ajut de les artesanes del museu que són les que proporcionen el material i algunes solucions tècniques, crea el prototip de la peça que elaboraran els i les alumnes. Es proposen dos versions del mateix objecte per adequar-lo a les diferents edats de l’alumnat. Els xiquets i xiquetes fan el taller al Museu amb les artesanes i l’acompanyament de l’escola i s’aprofita la sessió per documentar fotogràficament tot el procés i fer fotos divertides que motivin encara més els joves participants.

Amb els objectes creats juntament amb les fotografies que es fan durant els tallers es fa una exposició pel Racó dels Artesans, la Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals. També per a la fira, l’artista que ha dissenyat els prototips prepara un taller per elaborar una de les peces treballades al llarg del curs. Després aquesta mateixa exposició s’instal·la a l’escola i quan es desmunta els objectes es retornen als alumnes que els han creat. Paral·lelament per deixar-hi constància, els prototips es documenten com a peces de la col·lecció del Museu.

Deixa un comentari