FIBRESCAMPUS

Data: 1, 2, 3 i 4 d’agost.

Museu de la Pauma

de Mas de Barberans

Clavell, 52

Làmines de castanyer, vímet, fulles de panolla de panís i jonc. Aquestes són les fibres vegetals que s’empraran com a matèria primera en els cursos del Fibrescampus d’enguany. Es tracta de l’espai de formació del Museu de la Pauma que cada any es desenvolupa com a prèvia al Racó dels Artesans i que busca explorar tècniques, materials i possibilitats, tant noves com tradicionals, de les fibres vegetals.

Englobat dins del programa de Campus de cultura popular de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, dins el Fibrescampus d’enguany s’hi han programat quatre cursos: els dels dos primers dies, 1 i 2 d’agost, aniran a càrrec dels artesans gallecs Enrique Taboas i Esther Rodríguez. Taboas proposa elaborar amb làmines de castanyer una cistella de recollir marisc, mentre que Rodríguez ensenyarà com crear una petita cistella amb fulles de panolla de panís i amb una tècnica d’entortolligament i enroscat que permet que siguin les pròpies fulles les que basteixen la peça.

Més enllà dels materials, els cursos dels dos dies següents, el 3 i el 4, són especialment interessants per les tècniques que es faran servir. Així l’artesà italià Andrea Magnolini mostrarà com crear amb vímet un cistell Crino o Gheiba. Per teixir-lo s’empra una tècnica ancestral utilitzada per construir gàbies. Mentre que l’artista anglès establert a Catalunya, Tim Johnson, proposa elaborar una cistella d’esquers de pescador, similar a la que va descobrir  a la zona de Caithness, Escòcia, que està realitzada amb tècniques similars a la francesa Bouyricou – Perigord i l’espanyola Cofin.

La filosofia del Fibrescapus combina el saber fer tradicional i la innovació absoluta. A l’hora d’impartir els cursos es busquen tant artesans d’aquí com internacionals, oberts, això sí, a un ampli ventall de matèries primeres. El treball amb fibres vegetals és universal i això permet plantejar, any rere any, un programa fet especialment per conèixer tècniques diferents i materials varis, a més d’aprofundir sovint en el treball de la pauma.

Deixa un comentari