
Data: del 22 d’abril fins a l’1 de maig
de Mas de Barberans
El brodat com una manera de teixir i enfortir els vincles entre el Museu de la Pauma i les veïnes del Mas de Barberans. Si el 2018 va ser Fet a mà i el 2019, Fet amb bastidor, després del parèntesi de la pandèmia ara arriba Fet a màquina, una exposició produïda en col·laboració amb l’Associació de Dones Masoveres que hem preparat per a les Festes Majors del Mas de Barberans, i que com el seu nom indica, mostrarà 101 peces de roba brodades a màquina en un intent de fer visible el treball femení de les dones que, en el cas de les artesanies tèxtils, quedava amagat dins de l’armari, com a part de l’aixovar o com a feina immersa dins de l’economia submergida.
L’exposició inclou mostres d’aixovar com ara estovalles o llençols de diferents mides, però també a tall d’exemple: roba infantil, pentinadors, respatllers, vestits de núvia, corbates, bolcades, detalls nadalencs o mocadors decorats amb autèntiques filigranes fetes amb fils de brodar amb una infinitat de punts: fistó d’ondes, fistó d’ondetes, fistó recte, pespunt, punt artístic, punt d’incrustar, punt de sol i ombra, punt de trau, calats, cordonet, cordonet fals, tavelletes, areneta, topets buits, topets plens, filtiré, , richelieu,roba sobreposada… I també s’hi exposaran els diferents drapets que les aprenents de brodat feien servir per practicar els punts. En aquests drapets s’hi poden observar tipologies diverses de punts i de dibuixos, amb més repeticions o menys en funció de la destresa de cadascú.
Moltes persones del Mas aprenien a brodar a màquina a Amposta o a Tortosa però al Mas de Barberans són especialment recordades les classes de costura d’Humildad Lleixà Cid (Mas de Barberans, 1930). Per casa seua van passar moltes de les joves que després van fer-se l’aixovar o van dedicar-se a brodar per atri. El seu record també estarà present a aquesta exposició.
La producció de la instal·lació anirà a càrrec de Jordina Bravo qui jugarà amb una escenografia que conjugui les peces de roba exposades amb un llençol a mig fer i amb la resta d’elements que configuren l’imaginari col·lectiu del brodat: la màquina de cosir, els petits bastidors que també s’usaven per brodar a màquina, els fils, el llibres de dibuixos…
Fet a Màquina s’inaugurarà el proper 22 d’abril a la sala Airosa del Centre de Desenvolupament Local. Museu de la Pauma del Mas de Barberans. I es podrà visitar fins a l’1 de maig.