FIBRES VEGETALS PER TOT ARREU

Data: del 28 de juliol  fins al 9 d’agost.

Museu de la Pauma i carrers de Mas de Barberans (5 i 6 d’agost)

La Fira de les Fibres Vegetals, organitzada per l’Ajuntament del Mas de Barberans i el Centre de Desenvolupament Rural Museu de la Pauma, arriba al seu vintè aniversari. En aquest enllaç us podeu descarregar el programa d’activitats La trobada mantindrà estable el número d’expositors, 35 en total, que aplegaran prop de 45 artesans i artesane de les fibres vegetals d’arreu de Catalunya i l’Estat, amb una nodrida representació de les Terres de l’Ebre i amb una important presència internacional amb artesanes provinents de Bèlgica, Finlàndia, Suècia i França.

Com a novetat d’enguany, cal destacar la incorporació d’una sèrie de demostracions tècniques per fer més visible i accessible l’ofici artesà. Aquestes demostracions s’han programat com a petits espectacles visuals que el públic podrà gaudir assegut i que són seqüències d’entre 35 i 45 minuts del procés d’elaboració d’una peça: des de la preparació del material fins als retocs finals. La iniciativa està apadrinada per l’Associació Catalana de Cistellers i Cistelleres de Catalunya. S’han programat un total de set seqüències tècniques, tres dissabte i quatre diumenge en què intervindran Mònica Guilera, Tim Johnson, Joan Farré, Aleix Grifoll, Paco Trepat, Javi Bellés de l’Assocació l’Espardenya de Villores (Castelló) i Maria Teresa Miñana.

L’espart enguany tindrà un protagonisme especial, ja que coincidint amb l’exposició Espart, disseny rural, participaran a la fira diversos artesans i col·lectius presents a l’exposició, entre ells la Universitat Popular de Albacete. Ara bé, en aquesta vintena edició de la Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals cal destacar la presència per primera vegada de dos projectes col·lectius: el projecte de recuperació de l’espardenya de Villores (Castelló), un petit poble conegut per la seua tradició artesana; i el grup del Jesús Pobre de Dènia, tot un referent de l’artesania de la pauma per la seua proximitat a Gata de Gorgos, el poble de la Marina Alta on l’artesania de la pauma té una llarga tradició.

Com a prèvia a la fira a finals d’aquesta mateixa setmana comença el Fibrescampus, l’espai formació que en aquesta edició s’amplia en dates i en cursos. Així, si habitualment són quatre cursos monogràfics, enguany en seran sis i dos estaran dedicats exclusivament a la pauma. El tret de sortida del Fibrescampus serà el dissabte 29 de juliol amb un curs a càrrec d’Antonio Rodríguez, un dels màxims experts a nivell estatal de l’artesania de la pauma; i finalitzarà amb les artesanes d’Art Pauma que del 7 al 9 d’agost ensenyaran a fer un cabàs de piscina. Entremig hi haurà dos cursos amb escorça de bedoll a càrrec de les artesanes escandinaves Anelma Savolainen i Emma Dahlqvist; i dos més amb espart a càrrec de Simone Simons i José Fajardo de la Universidad Popular de Albacete.

D’altra banda, el Museu de la Pauma estarà obert coincidint amb l’horari de fira i hi haurà una visita guiada a l’exposició Espart, disseny rural, a càrrec de la seua comissària, Simone Simons i la historiadora Mariona Valldepérez i dues visites al Museu, tant a l’exposició permanent com a la temporal, a càrrec de la tècnica del Museu, Pepa Subirats. Inscripcions.

Finalment, com activitats paral·leles també cal esmentar l’exposició Les mans i el cos de l’ofici de l’associació cultural Última vertebra, amb els fotògrafs Marta Ribes i Oriol Segon, un recull de 35 fotografies que exploren la bellesa dels gestos de l’ofici artesà; i l’actuació d’ Arnau Casanoves inclosa dins  cicle Ebre, Música & Patrimoni que impulsa el Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre: Silva loquens o bosc parlant, una composició de llums i sons minimalista feta a partir dels impulsos elèctrics dels margallons de Mas de Barberans.  

Deixa un comentari