L'eremitisme a Montsant

Presentació d’aquest estudi monogràfic d’abast històric sobre qui van ser, quan i com han viscut els nombrosos eremites que han habitat a la serra de Montsant al llarg del segles.

Es tracta d’un llibre editat pel mateix autor que contribueix, de nou i com ell mateix afirma, “a reconèixer i honrar un dels elements més identitaris del patrimoni cultural del Priorat”: l’eremitisme, i per defecte, la indubtable sacralitat de Montsant.

L’autor, politòleg especialitzat en història de les religions, un estudiós dels fenòmens ascètics i un senderista apassionat de Montsant, ha volgut presentar el seu treball d’investigació conscient de les limitacions que suposa estudiar un fenomen que deixa poc rastre a la documentació.

El llibre parteix dels orígens de l’eremitisme a Montsant, continua amb el seu auge a partir de la conquesta cristiana (s. XII), amb la creació de la Cartoixa d’Escaladei i l’inicial eremitori de Santa Maria de Bonrepòs. Descriu les seves transformacions als segles XVI i XVII, l’abandonament al segle XIX i XX i la seva recuperació els darrers 40 anys.

Les activitats de Carrutxa al territori formen part de la seva activitat com a membre de l’Observatori per a la Recerca Etnològica de Catalunya.
Lloc: Arxiu de Reus (c/ Sant Antoni Maria Claret, 3

Data: Divendres 9 de març, a les 19.30h
Organitzen: Carrutxa i Arxiu de Reus

Leave a Reply