Músiques per a gralla a mitjan segle XX

Bayer, Xavier (et al.) (2012) Músiques per a gralla a mitjans del s. XX, Barcelona, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i DINSIC (Calaix de Solfa; 15), 67 p.


Aquest projecte tracta de recollir i estudiar la música per a gralla que va arribar per transmissió oral a través de la colla dels Macaris, la colla del “Peret del Pla” i d’altres formacions que d’una o altra manera van aconseguir de mantenir viu l’instrument i la seva essència durant la repressió de la dictadura franquista al segle XX. Majoritàriament es tracta d’un conjunt de peces ballables i de cercavila que van sobreviure a la guerra i als períodes més decadents i oprimits per la cultura tradicional catalana. Pels volts de 1988 els autors van participar en un projecte de la Fonoteca de Música Tradicional Catalana de la DGCPT, en virtut del qual es van enregistrar diversos temes que aquests músics antics havien après per transmissió oral. D’aleshores ençà, han anat fet diferents visites als músics i han realitzat alguns enregistraments, tant de converses com de les tonades que mantenien vives en el record. El treball de recerca s’ha completat amb consultes a diversos arxius del país i també a arxius particulars d’estudiosos del folklore i les tradicions del territori penedesenc i català en general. Un cop finalitzat el treball de recollida dels materials, s’ha endegat la transcripció de les gravacions i s’ha fet una partitura per a cada música recollida.

Deixa un comentari