Bartomeu Marcé i Reixach

Lloc: Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes
Dates: del 10 de desembre fins al 2 de gener

L’escultor i figurista Bartomeu Marcé i Reixach va néixer a Barcelona, al carrer Torrent del Dragó núm. 12 del barri de Sant Andreu, un 25 d’agost de 1875. En aquest mateix domicili, on tingué sempre el taller d’escultura, visqué fins el dia de la seva mort, el 2 de febrer de 1964. Fou mestre d’artesans i escultors, a l’Escola d’Arts i Oficis i al seu propi taller, on anaven molts joves a aprendre tècniques de modelat i pintura.

Marcé realitzava les figures amb fang i motlles, per després, encara amb el fang fresc, retocar-les delicadament amb la tècnica del palillo, que consisteix en remarcar expressions, afinar o afegir detalls i elements, mitjançant eines molt fines com per exemple, escuradents o espàtules. Un cop cuites, les enllestia amb una policromia lluminosa i plena de color.
Les figures de pessebre de Bartomeu Marcé tenen un marcat estil orientalitzant, molt ric i fastuós, a la manera del gran escultor i pessebrista Domènec Talarn, de qui era un gran admirador. Les seves figures són inconfusibles, amb rostres expressius i un gran dinamisme gestual, accentuat pel moviment de la indumentària.

Aquestes figures formen part de la generosa donació realitzada per Margarida Batlle Vilasaró, neboda de l’autor, al Museu Etnològic de Barcelona.

Deixa un comentari