Capelletes d’aplegador: la devoció transhumant

Exposició Capelletes d'aplegadorEl Museu Etnogràfic de Ripoll preserva una col·lecció singular, de gran interès patrimonial. Es tracta d’un conjunt de capelletes d’aplegador associades a diverses ermites de l’entorn de Ripoll i que, sens dubte, és una col·lecció única a Catalunya. L’exposició temporal Capelletes d’aplegador: la devoció transhumant, pretén valorar aquestes peces i contextualitzar-les, tot recuperant la figura dels aplegadors d’ermita i la seva funció periòdica d’aplegar o captar.

Les capelletes d’aplegador tenen una versió actual en forma de les capelletes de visita domiciliària, de caràcter més urbà, que encara circulen per moltes ciutats i poblacions de Catalunya.

La mostra, organitzada pel Museu Etnogràfic de Ripoll, ha estat elaborada a partir de la investigació sobre els aplegadors  que ha dur a terme Joan Arimany i Juventeny, gestor cultural especialitzat en religiositat popular. Aquesta és de les poques vegades que s’ha estudiat els aplegadors d’ermita. Per aprofundir sobre els aplegador, divendres 23 de setembre a les 19h i al mateix Museu, tindrà lloc una xerrada emmarcada dins aquesta exposició temporal titulada “El aplegadors d’ermita i la seva funció” que anirà a càrrec de Joan Arimany i Juventeny (www.joanarimanyjuventeny.cat).

Data: Inauguració divendres 9 de setembre de 2016 a les 19h

Lloc: Museu Etnogràfic de Ripoll

Per a més informació: www.museuripoll.org – 972 703 144

Leave a Reply