La castanyera de Reus

allera

Hi ha una imatge, avui molt popular, de la castanyera com el d’una dona gran, vestida a l’antiga amb mocador al cap, faldilles i davantal, d’origen rural i procedent, si pot ser, d’algun poble de muntanya. No cal dir que aquesta visió folklòrica, romàntica i àmpliament divulgada per l’escola, icona emblemàtica de la resistència als morts vivents i altres éssers del Halloween, no té massa a veure amb la realitat de l’ofici.

A Reus, tanmateix, hi ha una figura que ha restat en la memòria de les generacions més grans, que sembla representar prou bé aquesta visió popular i mitificada de la castanyera: Rosa Roig Boqué, l’Allera, recordada com una senyora gran que a la dècada de 1960, ja fa mig segle, venia castanyes a la cantonada de l’edifici del Banc d’Espanya, l’actual seu del Museu de Reus, a la plaça de Catalunya.

De l’Allera s’expliquen encara històries i anècdotes. Sovint es  recordada com una persona generosa, disposada a oferir una paperina de castanyes a qui tenia gana, que complementava el seu negoci amb petites rifes… però que, en els dies de la Guerra Civil es passejava amb una pistola, o dues a la cintura.

En aquesta sessió, a partir de la memòria oral i una primera recerca documental, intentarem apropar-nos a la vida d’aquesta persona, esdevinguda personatge popular, entre un record impregnat de rumors i el coneixement històric.

Data: 17 de novembre
Hora: 2/4 de 8 del vespre
Lloc: Carrutxa (Travessera C/Nou de St Josep, 10. Reus)

Una resposta a “La castanyera de Reus

  1. en aquesta fotografia esta la meva iaia hi la meva mare, soc la neta de la rosa roig buque la allera de reus tan orgullosa que estaba de ser de reus,

Deixa un comentari