L’Ajuntament licita la instal·lació del projecte museogràfic del Museu Casteller de Catalunya

33411888523_7f1f976441_z> La setmana vinent serà consultable al perfil del contractant de www.valls.cat

La Junta de Govern de l’Ajuntament ha aprovat divendres 28 de juliol el plec de clàusules per a la licitació dels treballs d’instal·lació de la museografia del Museu Casteller de Catalunya que es construeix a Valls, i l’exterior del qual és ben visible des de la mateixa plaça del Blat. La licitació inclou el subministrament i instal·lació dels equipaments del projecte museogràfic dissenyat per Ignasi Cristià, així com les obres d’adequació que es realitzaran per adaptar-lo a la museografia i també les obres corresponents als acabats d’entrega de l’edifici amb els immobles veïns. L’import de licitació és d’1.576.311 euros IVA inclòs i el termini d’execució dels treballs, un cop es formalitzi l’adjudicació és de 6 mesos.

En la licitació es valora a més de l’oferta econòmica, altres elements relacionats amb la qualitat de la proposta i dels elements a subministrar, els procediments d’execució, muntatge i instal·lació, així com els calendaris dels treballs a realitzar. A la vegada, els licitadors hauran de presentar prototips per valorar aspectes de qualitat dels materials impresos, de les projeccions d’imatges o dels elements del museu amb els que el visitant podrà interactuar de manera directa. A més, també es valorarà si el licitador ofereix millores sense cost econòmic per a l’Ajuntament, en concret ampliant mobiliari del Centre de Documentació Castellera, de la botiga o de l’espai educatiu o també ampliant els elements de projecció o la instal·lació de filtres lumínics als vidres a l’espai del muntatge immersiu «Força». Entre les millores que els licitadors podran oferir, també s’ha inclòs l’ampliació dels terminis de garantia de tots els elements de la museografia, així com l’execució completa de l’espai del bar-restaurant.

El projecte museogràfic d’Ignasi Cristià, seleccionat en un concurs d’idees l’any passat, destaca per la utilització d’audiovisuals i muntatges immersius i sensorials al llarg del recorregut que el visitant farà pels diferents espais expositius. D’aquesta manera, el discurs museogràfic inclourà diversos nivells de lectura, amb continguts rics i amplis que satisfacin als visitants més entesos i, d’altra banda, amb la utilització de muntatges immersius que permetin fer sentir les emocions i valors que envolten el fet casteller per captar el públic més neòfit.

El projecte combina, doncs, el rigor propi que el visitant pot esperar en un centre d’interpretació cultural, però també innovadors recursos narratius de naturalesa més immersiva que buscaran activar el públic i convidar-lo a seguir aprenent dels valors, la màgia i l’espectacularitat dels castells. Per això, la proposta de Cristià compta amb moments de diferent intensitat, que transiten entre l’emoció i la raó, entre els espais vivencials i interpretatius, per transformar la visita en tota una experiència, en un recorregut d’emocions i d’aprenentatge. A més, el llenguatge museogràfic està plantejat en tot l’itinerari per un suggerent diàleg que combina patrimoni i modernitat amb l’objectiu de posar en valor, precisament, les arrels fondes del fet casteller i també el moment d’efervescència i de projecció de futur d’aquesta tradició declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

Els audiovisuals tindran un gran pes en el recorregut museogràfic. L’any passat, ja es van enregistrar àmpliament 15 diades castelleres i es van realitzar milers de fotografies que Ignasi Cristià utilitza per al projecte museogràfic.

Relat expositiu

El relat narratiu parteix dels principis rectors del fet casteller, glossats per Josep Anselm Clavé amb el lema «Força, equilibri, valor i seny», just ara fa 150 anys. En concret, el recorregut pels diferents espais del museu està plantejat com una dramaturgia estructurada en tres actes, a mode d’introducció, nus i desenllaç.

La visita s’iniciarà des de la mateixa entrada a la planta baixa, on només accedir-hi el públic intuirà parcialment el relat del primer gran muntatge audiovisual dedicat al «Valor» i que es pot contemplar amb tota la seva espectacularitat a l’endinsar-se a la primera de les sales del recorregut museogràfic, un cop hagi pujat a la primera planta. L’audiovisual de gran format ens apropa, des-de la mirada de dues castelleres i dos castellers, a la dimensió més humana dels castells. La passió que ens transmetran aquests quatre personatges serà la invitació al viatge per a descobrir i entendre el fet casteller.

Ja a la sala central de la primera planta, es concentra el segon acte dedicat a «l’Equilibri i el Seny». Al nucli central s’exposen els conceptes bàsics del fenomen casteller i a través de nodes circulars que ens recorden pinyes s’expliquen continguts temàtics més específics, com poden ser la rivalitat, els valors castellers o la tècnica i geometries de les construccions, entre d’altes. La part més emotiva d’aquest bloc es concreta amb els recursos multimèdia emprats, audiovisuals o aparells que permeten experimentar la força i les sensacions de participar en un castell.

També hi ha una àmplia cronologia que envolta tota la sala, en relació amb la llarga línia del temps dels més de dos segles d’història de castells, en la qual es contextualitza cada fita castellera amb el seu moment històric. A més, es reserva un espai immersiu per descobrir les característiques de la música castellera i que el visitant la pugui gaudir de manera aïllada. Així mateix, en aquesta gran sala de la primera planta apareixen recollides totes les colles que configuren el món casteller, i que ja superen el centenar.

 El recorregut es trasllada a la planta baixa de nou, en el tercer i últim acte dedicat a la «Força», amb una instal·lació multimèdia immersiva i sensorial per provocar sorpresa i emoció entre el públic i que mostra l’explosió d’alegria, la joia i l’entusiasme quan es culmina un castell. En aquest zenit del Museu Casteller de Catalunya, Cristià mostra la seva sàvia experiència bastida a partir de la síntesi del seu vessant professional com a escenògraf amb el de museògraf.

El projecte del Museu Casteller de Catalunya que s’està construint a Valls l’impulsa el consorci format per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Valls i la Coordinadora de Colles Castelleres.

 >> Descarregar dossier amb imatges virtuals

 >> Audiovisual: en català i anglès

Deixa un comentari