Temps de fibres

Pauma 61 2015

Dies: del 31 de juliol al 6 d’agost de 2017

Lloc: Mas de Barberans (Montsià)

Els dies 5 i 6 d’agost tindrà lloc el XV Racó dels Artesans. La Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals. A cada parada s’hi podrà veure una demostració de les tècniques emprades per cadascun dels artesans/es així com els diferents tipus de fibres que fan servir en la realització de les seves peces.

Un altre atractiu del Racó dels Artesans és el Certamen Internacional de les Fibres vegetals que es fa cada any, des del 2006, on tots els participants poden presentar les seves peces en les modalitats: tradicional, artística i de disseny. Durant la fira hi haurà l’exposició al Museu de la Pauma de totes les peces presentades.

Des del dia 31de juliol fins al 3 d’agost, té lloc el projecte internacional de construcció d’una estructura efímera feta amb fibres vegetals. Enguany el projecte és un humil homenatge a Josep Pujiula “El Garrell” que va ser un artista popular d’Argelaguer. Com ell deia, “sense papers” “sobre la marxa” va construir i destruir unes de les instal·lacions vegetals artístiques contemporànies més interessants i extenses.

Al Museu també es pot visitar a banda de les seves exposicions permanents sobre el treball de la pauma l’exposició Cortines , projecte de creació en col·lectiu. L’exposició s’inaugurarà el 3 d’agost i està comissariada per Mònica Guilera i Tim Johnson, mostrarà 23 cortines fetes pels participants al projecte, al rerefons un estudi de com eren les cortines tradicionals al Baix Ebre i Montsià.

En l’àmbit del programa Tallers i jornades de memòria oral el Museu de la Pauma ha programat per divendres 3 a les 10 del matí la sessió :“Canya”. L’antropòloga Maite Hernández parlarà sobre l’ofici de canyisser a les Terres de l’Ebre i els membres del col·lectiu Investigació Canyera ens introduiran a les noves maneres d’utilitzar la canya en l’arquitectura.

A partir de les 17h será l’hora de la mostra de cinema etnogràfic al Museu: “Los esparteros de Lalueza”, “El esparto en La Cuba” i  “Las esparteñas”.  Com activitat complementària la  taula rodona “L’Ofici d’Esparter. Passat i present” amb la intervenció d’Eugenio Monesma, productor i realitzador de documentals etnogràfics, i Jesús María Quintero artesà i investigador de l’espart. Taula conduïda per la responsable del Museu de la Pauma i del Racó dels Artesans: Pepa Subirats-

A les 10 de la nit cinema etnogràfic a la fresca: “Sobre la marcha. El inventor de la Selva” de Jordi Morató. Documental sobre Josep Pijuila “El Garrell”

L’oferta del Mas de Barberans al voltant de l’artesania no s’esgota aquí enguany gaudim de la quarta edició del Fibrescampus des del dia 31 de juliol fins al 3 d’agost. S’ ha intentat, com a cadascuna de les edicions anteriors, obrir un diàleg entre el saber fer tradicional i la innovació absoluta i entre el local i l’internacional, tot això treballant amb una àmplia variació de fibres. S’han realitzat  monogràfics de bambú i de pauma, i es treballarà amb mestres daneses la cistelleria tradicional i la més contemporània. A banda el curs d’intervenció a l’espai on es conjuguen materials autòctons: pollissos d’olivera, canya, pauma… amb tècniques arquitectòniques i escultòriques d’arreu, tot des de la creació efímera.

 

Deixa un comentari