X Trobada de Pedra Seca

El Pinós Vilanopó Mitjà (Alacant)

Aquesta Trobada biennal s’ha celebrat els 18, 19 i 20 d’octubre , organitzada per l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional i l’Ajuntament del Pinós. Hi han participat persones procedents d’Andorra, Catalunya, Mallorca, València i Almeria. Es van presentar 4 ponències i 36 comunicacions. Hi van haver 80 inscripcions.

Els eixos  temàtics foren: 

  • Gestió patrimonial de la pedra seca: experiències públiques i privades abans i després de la declaració de la UNESCO.
  • Construir en pedra seca avui. Ofici i alternatives d’ocupació: experiències realitzades per a la recuperació de l’ofici, formació i sortides professionals de la tècnica de la pedra de seca. Noves construccions i restauració.
  • Pedra seca heretada: estudis de patrimoni material i immaterial, conservació, eines innovadores…
  • El futur de la pedra seca. Posada en valor del patrimoni cultural: turisme, educació, medi ambient, agricultura…

S’ha d’esmentar la important participació de la Universitat d’Alacant, prenent el compromís de promocionar estudis sobre la pedra seca. També hi van assistir representants de Cultura de la Generalitat valenciana. Els participants eren de molt diferents disciplines: professors d’Universitat, estudiosos de la pedra seca, alguns arqueòlegs i tècnics de turisme, arquitectes, treballadors de la pedra seca…   

Es van realitzar visites a la enorme pedrera de marbre Crema Marfil (la més important d’Europa) i als molt interessants “cucos” (barraques) del paratge del Toscar. Aquesta última fou una visita teatralitzada a càrrec l’artista local Natàlia Bravo. Es va fer també una interessant taula rodona amb treballadors de la pedra seca (ribers, paredadors, margenadors i margers valencians, catalans i mallorquins). La principal reivindicació fou la dignificació de l’ofici i la creació d’un gremi comú. Hi van participar: Ivana Ponsoda (arquitecta i paredadora), Paco Viñes (Alzira, Ribera Alta), Vicent Santosjuanes (Llutxent, Vall d’Albaida), Roger Solé (Vic, Osona), Lluc Mir (Mallorca) i Casimir Romero (Vall d’Albaida).

L’Institut Ramon Muntaner va prendre el relleu de la Trobada. L’XI se celebrarà els dies 15, 16 i 17 d’octubre de 2021 a Móra la Nova. En aquesta, per primer cop, un dels quatre blocs temàtics estarà dedicat a l’Arquitectura Tradicional,

Fins ara l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT) ha organitzat les Trobades de: Manresa (2002), Torruella de Montgrí (2004), Barcelona (2005), Sitges (2007), Mallorca (2009), Vilafranca del Maestrat (2011), Les Preses (2013), Calaceit (2015) i Pont de Vilomara / Mura / Talamanca (2017).

Deixa un comentari