150 anys del Calendari dels Pagesos

Lloc: Centre d’Estudis Alcoverencs. Pl. de Cosme Vidal, 5, Alcover

Dates:  25 de novembre – 11 de desembre de 2011

Informació: Centre d’Estudis Alcoverencs. Tel. 977 760 595, cealcoverencs@tinet.cat

A part del calendari normal, es a dir, dies, setmanes i mesos, el dels pagesos era un calendari de pronòstics que recollia dades astronòmiques com les llunacions, els eclipsis de sol i de lluna, així com altres aspectes més pragmàtics per a la vida quotidiana, com són el santoral, les festes movibles i les fires. En sentit estricte, doncs, el Calendari dels Pagesos és en realitat un almanac. Almanacs, llunaris, calendaris o pronòstics complien una funció utilitària per a qui tingués necessitat de conèixer el calendari per qüestions relacionades amb les seves tasques professionals, econòmiques o de subsistència. Amb motiu de la efemèride de la més antiga publicació activa en català existent a l’actualitat, aquesta mostra produïda pel Museu Etnològic de Barcelona recorre diferents localitats del país, rememorant com El Calendari dels pagesos ha reflectit durant segle i mig que “Per a tot hi ha el seu moment, i un temps per a cada cosa sota el sol”.

Informació d’aquesta exposició al web del Museu Etnològic de Barcelona

Deixa un comentari