Aproximació etnogràfica a la Plantada de l'Arbre Maig a Òrrius

Cerveto Vidal, Eva; Roca Escoda, Mireia (2015) Tallar-lo per després plantar-lo. Aproximació etnogràfica a la Plantada de l’Arbre Maig a Òrrius. Barcelona, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, (Estudis sobre el Patrimoni Etnològic de Catalunya; 6), 62 p.

Als Països Catalans, les festes de l’arbre tenen lloc en diferents moments de l’any i sota noms i rituals diversos. Totes aquestes festes tenen un conjunt de característiques i d’elements comuns que fan sospitar un origen al voltant d’un mateix culte. No obstant, aquestes celebracions presenten avui una rica mostra de manifestacions culturals que ens suggereixen que el culte original s’ha anat revestint i dotant de significats diversos.

Aquesta recerca etnogràfica gira entorn de la Festa del Maig que se celebra cada any a la localitat d’Òrrius (Maresme). La celebració té com a protagonista un arbre de grans dimensions que els habitants del poble seleccionen, tallen i traslladen col·lectivament fins a la plaça de la vila, on és plantat de nou. El propòsit d’aquesta etnografia és copsar la singularitat de la plantada del Maig a Òrrius, i per fer-ho, les autores no cerquen l’origen històric de la festa, sinó que complementen la descripció tenint en compte altres festes de l’arbre que se celebren actualment en diferents pobles de Catalunya. Les particularitats de cada un d’ells mostren la diversitat de formes i significats que adopten.

Aquesta publicació és un dels resultats d’un treball de recerca becat l’any 2010 pel Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (actualment, Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Publicació en línia. Descarregueu-vos-la aquí.

Deixa un comentari