Mostra Cinema Etnogràfic

L’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, en estreta col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya, organitza per cinquè any consecutiu aquesta mostra multiseu que combina filmacions amateurs antigues amb documentals i pel·lícules de ficció, tots ells testimonis de formes de vida que es donen en la nostra societat.

7, 8 i 9 d’octubre  Aula 407, 4t pis Facultat de Geografia i Història. Campus Raval, Universitat de Barcelona

Dimecres 7 d’octubre

19,30 h BASANT. Observatori de la Vida Quotidiana, 2014 (52’) El Basant (paraula que significa “primavera” en sànscrit) és una festa que es celebra sobretot a la zona del Punjab, i marca l’inici del bon temps. La festa, originària de l’Índia, és especialment important a Lahore, capital del Punjab i segona ciutat del Pakistan. Aquest dia, la principal activitat és l’enlairament i competició de milers d’estels de paper, que es converteixen en els protagonistes de la festa. Els homes, tant els més menuts com els més adults, es construeixen o compren estels de paper de totes mides, colors i formes i els fan volar des dels terrats de les cases. El que dóna especificitat al Basant de Lahore, són les improvisades competicions entre estels que s’organitzen.

Dijous 8 d’octubre

19,30 h ENCAIXONATS. Dir. Marta Saleta, 2010 (52’) El documental retrata la pèrdua d’uns carrers, d’unes llars i d’un estil de vida que ha existit fins ara al barri barceloní de Vallcarca. El Jordi és un veí de 76 anys a qui acompanyem durant els darrers mesos abans que sigui traslladat de la casa on ha viscut els últims 50 anys. Amb ell coneixem els espais que aniran desapareixent, els membres que resten encara a la Plataforma Salvem Vallcarca, i altres veïns del barri que encara hi treballen i hi viuen.

Divendres 9 d’octubre

19,30 h FUEGOS BAJO EL AGUA. Dir. Lenin Brea i Núria Vila, 2009 (75’) Aquest documental pretén rescatar l’experiència política d’organització i lluita del poble veneçolà a partir d’una reflexió sobre la història del barri conegut com 23 gen. A partir dels seus protagonistes que pertanyen a moviments de base es fa un recorregut pels esdeveniments històrics més significatius des de la fundació del barri fins als nostres dies, incidint en la relació entre lluites populars típicament de barri: lluites per serveis bàsics, cultura, etc. i l’organització històrica de l’esquerra veneçolana i Caracas. Pel que fa al moment actual, aquest treball s’interroga sobre les noves oportunitats i reptes de la mobilització popular que s’obren amb el nou govern revolucionari.

+ info: Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals. Tel. 93 567 1042, rcosta@gencat.cat

Deixa un comentari