El MEMGA presenta el documental Transhumants

Aquest dissabte 2 de juliol a les 7 de la tarda es projecta al Museu Etnològic del Montseny el documental Transhumants d’Elisabet Nadal. Aquesta filmació segueix el curs d’una de les rutes ramaderes més importants que encara queden en actiu al nostre país. L’acte de presentació anirà a càrrec d’Elisabet Nadal i Ferran Estrada, antropòlegs de la Universitat de Barcelona i autors de la recerca.

Aquest acte serveix com a cloenda de l’exposició Transhumàncies del segle XXI (que es pot visitar a Museu fins el diumenge 3 de juliol), resultat d’una recerca etnològica desenvolupada per Elisabet Nadal, Juan Ramón Iglesias i Ferran Estrada els anys 2005-2008 en el marc de l’Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya que impulsa el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana i ha comptat amb el suport del Consorci del Patrimoni Mundial de la Vall de Boí.

El documental segueix el trajecte que fan els pastors i un ramat de més de 2.000 ovelles en el seu recorregut entre les pastures d’hivern a Binaced (Cinca Mig, Osca) i les muntanyes on passen els mesos d’estiu a Durro (Alta Ribagorça). La filmació ens fa viure l’experiència i el seguit d’històries que passen al llarg dels set dies i 130 quilòmetres que dura el recorregut per la cabanera ribagorçana, i ens apropa al món dels pastors, la manera com veuen i com senten la seva feina i la transhumància a inicis del segle XXI.

L’objectiu és donar a conèixer al gran públic una activitat, la transhumància, que en el passat havia estat un element clau de l’economia, la societat i la cultura de moltes zones del nostre país i que avui, malgrat haver disminuït el seu pes, continua tenint una importància econòmica, ecològica i simbòlica en determinades comarques.

Lloc: Museu Etnològic del Montseny , Arbúcies

Data: 2 de juliol a les 19 h

Deixa un comentari