Documental Pere Sala, “El Peret Blanc”. El violinista de Beget

El violinista Pere Sala (1917-1993), conegut com a “Peret Blanc” o “El violinista de Beget”, va ser una figura clau per a la recuperació de la música popular i tradicional catalana, ja que, gràcies al seu repertori, un gran nombre de peces musicals tradicionals (valsos, pericons, pasdobles, xotis saltats, masurques, sardanes curtes…) no van caure en l’oblit.

L’etnomusicòleg Artur Blasco, durant la tardor del 1990, va gravar en vídeo unes converses amb Pere Sala a Beget. Aquestes imatges constitueixen un document testimonial únic d’aquest personatge atès que, a part d’algunes fotografies i d’algun fragment de vídeo domèstic, ens n’han quedat molt poques imatges.

Tot aquest aplec de material audiovisual ha estat sotmès per Artur Blasco a un procés de revisió i de muntatge als estudis REC Produccions Audiovisuals del Pirineu, de la Seu d´Urgell, que l’ha editat amb el resultat final d’un documental biogràfic, Pere Sala, “Peret Blanc”. El violinista de Beget, de 50 minuts de durada, desglossats en dues parts de 25 minuts cadascuna.

L’edició d’aquest documental ha anat a càrrec de la Fundació Privada Artur Blasco per a la Recerca i Divulgació de la Cultura Popular i Tradicional del Pirineu, amb el patrocini i suport de la Direcció General de Cultura Popular i Tradicional del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i de l’Obra Social de “la Caixa”, i amb la col·laboració de l’Institut Ramon Muntaner com a entitat vinculada a la recerca en l’àmbit de l’etnologia.

4 respostes a “Documental Pere Sala, “El Peret Blanc”. El violinista de Beget

  1. Hola,

    Em sembla recordar que hi ha una còpia a la biblioteca de Camprodon, però no t’ho puc assegurar. Pregunta-ho allà.

    Salut!

  2. Moltes gràcies, Anaís!
    Ja ni recordava haver fet aquesta consulta, després de més de dos anys d’haver estat feta… algú contesta! Déu n’hi do! (-:
    Salut!

Deixa un comentari